Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1.KBB Klinik Şefi Doç. Dr. Suat Turgut, ağız kokusunu önlemek için şu önerilerde bulunuyor:
* Diş problemleriyle diğer patolojik nedenlerin tedavisini yapın. Tam bir ağız muayenesi ve koku testleri yaptırın. (Bu testlerle uçucu sülfür gazları, ağız kokusu hastalığının boyutları tespit edilir).
* İleri dişeti hastalıkları veya diş çürükleriniz varsa tedavi ettirin.
* Ağız enfeksiyonlarını tedavi ettirin. Gömük, sorunlu dişleriniz varsa çektirin.
* Ağız hijyenine özen gösterin. Dişlerinizin tüm yüzlerini ve dil sırtını temiz tutun. Ağız enfeksiyonları tedavi edildikten sonra gargaralar ve diş macunları kullanın.
* Ağız kuruluğuna mani olmak için gün boyu su için.
* Tükürük salgısını hareketlendirin: Bakteri oluşumunu önlemek için ağzın oksijenlenmesine yar- dımcı olun. (Şekersiz sakız çiğnemek bu- nun en kolay yoludur. Bu arada mentollü pastillere dikkat! Kokuyu giderir gibi görünse de kuruluğa neden olur).
* Su içeriği bol olan sebze (domates, kere- viz, pırasa) ve meyveler (elma muhteşem bir ilaçtır) tüketin. Yiyeceklerinizin üzerine maydanoz doğrayın.
* Eczanelerde satılan maydanoz yağı bazlı kapsüllerden alın.
* Sarımsak, soğan ve baharattan kaçının veya pişirerek yemeyi tercih edin. (Çoğunlukla kötü sindirildiklerinden süt ürünleri de bu probleme neden olabilir).
* Dilinizin üzerinde biriken bakterileri temizlemek için bir dil raspası kullanın veya fırçalama sırasında dilinizi temizleyin.
* Alkol alıyor ve sigara içiyorsanız, bunları mutlaka bırakın.