Beslenmeye dikkat edin
TAŞ oluşumunda beslenme alışkan- lıklarının da rolü büyük. Beslenme düze- nine dikkat ederek büyük ölçüde taş olu- şumunu önlemek mümkün. Bunun için:
* Başlıca su olmak kay- dıyla bol miktarda (günde 2.5 litre) sıvı alın.
* Kola, gazoz gibi asitli içecekleri haftada 1 litreden fazla tüketmeyin.
* Çay tüketimini azaltın.
* Greyfurt suyu ve elma suyu taş hastalığı riskini arttırabilir. Öte yandan saf limon suyu koruyucudur.
* Süt, yoğurt, peynir gibi be- sinleri makul ölçülerde tüketin.
* Lifli besinleri tercih edin.
* Yüksek oksalat içe- ren; pancar, soya, kara çay, çikolata, kakao, kuru incir, karabi- ber, fındık, mayda- noz, haşhaş tohumu, ıspanak, çilek, böğürtlen vs. besinleri aşırı tüketmeyin.
* Taş hastalığınız varsa bira ve diğer al- kollü içecekler, ançuez, sardalya, sakatat, kuru bakliyat, mantar, ıspa- nak, kuşkonmaz, karnabahar ve et tü- ketimini kısıtlayın.
* Tuz kullanımını azaltın.
|