Kapadokya'nın az bilinen vadisi Soğanlı, 85 metre derinliğindeki Derinkuyu Yeraltı Şehri ve taş işçiliğiyle ünlü. Üzüm ve şarap beldesi olan Mustafapaşa ise asırlardır gizemini koruyor....
Soğanlı Kapadokya'nın Kayseri uzantısı olan Soğanlı, bir kanyon vadi içerisinde kurulmuş. Gerek yeryüzü oluşumları ve oyma kiliseleriyle, gerekse yörenin simgesi olan bez bebekleriyle görülmeye değer bir tabiat harikası. Soğanlı, 3. yy'da yayılmaya başlayan Hıristiyanlığın Kapadokya'daki önemli bir merkezi. Soğanlı Vadisi, keşişler, papazlar ve mistik duygulara sahip Hıristiyanlar için en uygun yerlerden biriymiş. Bu yüzden binlerce insan kısa sürede buraya yerleşmiş. Yerleşimi kolay, korunması rahat olan Soğanlı Vadisi'nin halkı tehlikeli günlerde yakınlarda bulunan Doğanlı ve Derinkuyu yeraltı şehirlerine sığınıyorlarmış. 850 yıllarında Soğanlı Vadisi'nde 200 kadar kilise ve manastır bulunmaktaymış. Günümüzde ise yaklaşık 50'ye yakın kilise ve mağara bulunduğu anlaşılmakla beraber çok azı gezilebilmekte. Bu kiliselerin en ünlüleri; Karabaş, Yılanlı, Kubbeli ve Azize Barbara (Tahtalı) kiliseleridir. Soğanlı Köyü Vadisi'nde en etkileyici yerlerin başında Kubbeli Kilise geliyor. Kaya kiliseleri arasında dışı da şekillendirilmiş olan Kubbeli Kilise kendi türünün ender örnekleri arasında yer alıyor.
Bebeğiyle ünlü Bölgenin en ünlü ürünü ise rengarenk kumaşlarla yapılan şirin ve sempatik bez bebekleri. Bu oyuncak bebekler köydeki kadınlar tarafından yapılıyor. Bebeklerin başı için gazoz kapağı kullanılıyor. Tahta bir iskelet üzerine pamuk sarılması ile meydana getirilen bebeklere daha sonra rengarenk bezlerle yapılmış yöresel kıyafetler giydiriliyor.