Prof. Fahri Ecevit, beyin kanaması sonucu felç oldu, 51 yaşında öldü... Oğlu Bülent Ecevit ise 81 yaşında aynı illete yenildi....
BabaFahri Ecevit CHP Milletvekiliydi. CHP, 1950'de seçimi kaybedince çok üzüldü. Sıkıntıdan beyin kanaması geçirdi, felç oldu ve vefat etti. Oğul Ecevit, bu olayı şöyle anlatmıştı: "Babamın üzüntü yüzünden erken ölümü bana ders oldu. Kendimi duygusal disiplin altına almamı teşvik etti..." Bülent Ecevit, kendisini eğiterek babasından 30 yıl daha uzun yaşadı. Ancak, onunla aynı akıbeti paylaşmaktan kaçamadı.
***
Dürüstlük abidesiydi
Efsane siyaset adamı Bülent Ecevit; darbelerin, savaşların, suikast girişimlerinin arasında sürdürdüğü 81 yıllık hayatında, 'dürüstlük abidesi' olarak dikkat çekti.
Geride silinmez izler bırakan halkın 'Karaoğlan'ı, Bülent Ecevit, 28 Mayıs 1925'te İstanbul'da dünyaya geldi. Ressam Nazlı Ecevit ve CHP eski Kastamonu Milletvekili Prof. Fahri Ecevit'in özel ilgi alanları nedeniyle evde hep sanat, edebiyat ve siyasetten söz edilmesi, yaşamı boyunca 'dürüstlük abidesi' olacak olan Bülent'in geleceğini de şekillendirdi. Bu sohbetler Bülent'i sanat, edebiyat ve siyaset dünyasına kazandırdı.
FARKLI VE OLGUN BİR GENÇ Ecevit'in öğrenim hayatı 1931 yılında Ankara Necatibey İlkokulu'nda başladı. Ardından Mimar Kemal İlkokulu ve 'Taş Mektep' diye bilinen Erkek Lisesi'nin orta kısmına gitti. Liseyi İstanbul Robert Kolej'de okudu. Yaşıtlarından daha farklı, daha olgun bir gençti. Barışçı doğası gereği, kavgalara karışmamaya özen gösteren Ecevit, ailesinin maddi zorluklara karşın kendisini bu okula gönderdiğinin bilincindeydi.
16 YAŞINDA ÇEVİRİ YAPTI Tüm dikkatini okuluna ve şiire veren Ecevit'in ilk çalışması 16 yaşındayken Vedat Nedim Tör'ün çıkardığı 'Hep Bu Topraktan' adlı dergide yayınlandı. Sonra da 'Yücel', 'Varlık', 'Dost', 'Forum' ve hatta politika dergisi olmasına rağmen 'Akis'te şiirleri yer aldı. Ecevit, 16 yaşında, ünlü Hint şairi Tagor'un 'Gitanjali' (İlahiler) isimli kitabının İngilizce'den çevirisini yaparak ilk kazancını sağladı.
TİYATRO VE TANIŞMA GÜNÜ Yaklaşık 2 yıl sonra yine 'Tagor'dan 'Avare Kuşlar'ın çevirisini mükemmel denebilecek bir şekilde yapan Ecevit'in babası Prof. Dr. Fahri Ecevit, aynı dönemde CHP listesinden Kastamonu Milletvekili olarak meclise girdi. Robert Koleji'nde de kız ve erkek okullarının 1944 yılı ilkbaharında ortaklaşa düzenledikleri ve büyük ilgi gören bir tiyatro gösterisi, Türkiye'nin kaderine yön verecek bir çiftin tanışmasına sahne oldu.
'BÜYÜK AŞK'IN DOĞUŞU Ressam ve sahne dekoratörü Rahşan Aral ile şair Bülent Ecevit, birbirini ilk kez oyunun provasında gördü. Türkiye'de 'ölümsüz aşk'ın sembol isimleri haline gelen çiftin tiyatro gösterisinde tanışmaları, 2 yıl sonra evlilikle sonuçlandı. Evlenmeden önce Bülent Ecevit, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde 3. sınıfa geçti. Basın Yayın Genel Müdürlüğü'nde İngilizce çevirmeni olarak işe başlayan Ecevit, evlendikten sonra Londra'da Basın Ataşeliği'nde görevlendirildi.
GEÇİM DERDİ YÜZÜK SATTIRDI O sırada Londra Üniversitesi'nde 2 yıl sanskrit, bengalce ve sanat tarihi öğrenimi gören Ecevit, eşi Rahşan Hanım'la 4 yıl Londra'da kaldı. II. Dünya Savaşı'ndan sonra İngiltere'deki kriz, Ecevitler'i de etkiledi. Zaten Türkiye'deki devalüasyon nedeniyle maaşları yarıya inmişti. Ecevit çifti, zor günler yaşadı. Evlilik hediyesi saatlerini ve nişan yüzüklerini satarak geçinmeye çalışan bu birbirine çılgınlar gibi seven çift, bir süre ev kirasını ödeyebilmek için ünlü şair Can Yücel'in de aralarında bulunduğu 5 kişi ile aynı evi paylaşmak zorunda kaldı.