O, Türk siyasetinin Karaoğlan'ı, milyonların sevgilisiydi. Zarif bir şair, iyi bir kalemdi. Dürüstlük timsali, memleket aşığıydı. O Kıbrıs fatihiydi. Güttüğü siyasetin simgesi Ak Güvercin, alameti farikası mavi gömlekti.
O Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı'ydı. 18 Mayıs'ta beyin kanaması geçirip komaya giren Bülent Ecevit, 172 gün süren büyük mücadeleyi kaybetti. O Türkiye sevdalısıydı... Türk milletinin başı sağolsun.
Elele büyüttük sevgiyi Rahşan'a birlikte öğrendik seninle avcumuzda yüreği çarpan kuşa sevgiyi elele duyduk kumsalda denizin milyon yılda yonttuğu taşa sevgiyi tırtılları tanıdık seninle baharda tırtılken daha sevmeyi öğrendik sevgiden üreyen kelebeği toprağı evimiz gibi sevdik seninle birlikte sevdik kuru toprakta ev küren köstebeği köstebeğinden toprağına taşına tırtılından kelebeğine kuşuna elele sevdik bu dünyayı acısıyla sevinciyle sevdik yazıyla kışıyla sevdik köy-köy ülke-ülke gökler gibi sardı dünyayı yağmur gibi sızdı dünyaya dünya kadar oldu sevgimiz elele büyütüp elele derdik elele derip insana verdik verdikçe çoğalan sevgimizi Bülent Ecevit/1980
***
Bir tarih gitti
18 Mayıs'ta beyin kanaması geçirdi. Tam 172 gün direndi. Dün gece yarısı pes etti. Türk siyasetinin Karaoğlanı, Cumhuriyet'in son 50 yılına damgasını vurdu ve göçtü.
Yarım asırlık siyasi hayatında 5 kez Başbakan olarak görev yapan Bülent Ecevit, Türk siyasi tarihinde Kıbrıs Barış Harekatı ve teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın yakalanarak Türkiye'ye getirilmesi gibi büyük olaylarda başrol oynadı.
1959 YILINDA MECLİSE GİRDİ Ecevit, 1959 yılında CHP Ankara Milletvekili olarak Meclis'e girdi. Ecevit, 11. dönemde yine Ankara milletvekili seçildi. 2, 3, 4, 5 ve 19. dönemde Zonguldak milletvekili olarak Meclis'e giren Ecevit, Temsilciler Meclisi üyeliği de yaptı. 1961-1965 arasında İsmet İnönü hükümetlerinde Çalışma Bakanlığı yapan Ecevit, 1974'te kurulan CHP-Milli Selamet Partisi hükümetinin başkanlığını yaptı. 1977'de azınlık hükümeti kuran fakat güvenoyu alamayan Ecevit, 1978'de bazı bağımsız milletvekillerinin katkılarıyla kurduğu hükümette 21 ay başbakanlık görevinde bulundu.
YASAK BİTTİ, DSP BAŞLADI Bülent Ecevit, 1966 yılında CHP Genel Sekreterliği'ne, 1972'de ise Genel Başkanlığı'na seçildi. 12 Eylül 1980 askeri müdahalesi sonrasında Genel Başkanlık'tan ayrılan Ecevit, uzun süre siyasi yasaklı olarak siyasetten uzak yaşadı. Bu arada eşi Rahşan Ecevit, Demokratik Sol Parti'yi kurdu ve Genel Başkanlık görevini yürüttü. 1987 yılında siyasi yasakların kalkmasıyla eşi Rahşan Ecevit'in yerine DSP Genel Başkanı oldu. Kısa bir süre sonra yapılan genel seçimlerde partisinin iyi sonuç alamaması üzerine görevinden ayrılan Ecevit, 1989 yılında yapılan olağanüstü kurultayda yeniden genel başkan seçildi.
AZINLIK HÜKÜMETİNİ KURDU Bülent Ecevit, 30 haziran 1997'de ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz başkanlığında kurulan 55. Hükümet'te Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı olarak görev yaptı. Bülent Ecevit, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından 2 Aralık 1998 tarihinde 56. Hükümeti kurmakla görevlendirildi, ancak 21 Aralık'ta hükümeti kurma çalışmalarında başarılı olamayarak görevi iade etti. Muğla Bağımsız Milletvekili Yalım Erez'in de hükümeti kurma çalışmalarında başarılı olamaması üzerine 56. Hükümeti kurma görevi 7 ocak 1999'da ikinci kez DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit'e verildi. Azınlık hükümeti kuran Ecevit, 18 Nisan 1999 tarihine kadar Başbakanlık görevini yürüttü.
SAĞLIK SORUNLARI YAŞADI 18 Nisan seçimlerinde DSP'nin birinci parti çıkması üzerine Bülent Ecevit, MHP ve ANAP ile üçlü bir koalisyon kurdu. 3 Kasım 2002 seçimlerine kadar Başbakanlık görevini yürüten Bülent Ecevit'in son Başbakanlığı sırasında, 21 Şubat 2001 tarihinde Cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik krizi yaşandı. Ecevit, başbakanlığının son dönemlerinde sağlık sorunları da yaşadı. DSP'nin 3 Kasım seçimlerinde yüzde 1 oy alması üzerine Genel Başkanlık görevini oğlu gibi gördüğü Zeki Sezer'e bırakan Bülent Ecevit, Oran'daki kütüphane evinde Ulusal Uzmanlar Grubu ile birlikte çalışmalarını sürdürüyordu.