Ağrıları hafife almayın
Sabahları yorgun kalkıyor, sürekli olarak geçmeyen boyun, sırt ve bel ağrılarından şikayet ediyorsanız mutlaka bir hekime görünmelisiniz. Zira; Fibromiyalji hastası olmanız söz konusu.
Günümüzde ağrı-sızı çekmeyen, hastalıktan şikayet etmeyen kimse yok gibi... Ancak, bu ağrılar bazen öyle bir hal alıyor ki; kişiler için sıradanlaşıp, önemini yitiriyor. Oysa, sürekli çekilen kas ve eklem ağrıları pek hayra alamet değil! İnternational Hospital İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Demet Parlar, ağrıları çekmek yerine bir hekime muayene edilmesi gerektiğini belirterek, bu gibi şikayetlerin Fibromiyalji denilen bir hastalığın belirtisi olduğunu ifade ediyor. Dr. Parlar, Fibromiyalji'nin özellikle sırt, boyun, omuzlar ve kalçalarda belirgin olmak üzere, yaygın kas-eklem ağrısı, yorgunluk, sabah tutukluğu ile kendini belli eden kronik bir kas iskelet sistemi hastalığı olduğunu söylüyor. Her yaşta ve her iki cinste de görülebilen bu hastalığa en sık 30-60 yaş arasındaki kadınlarda daha çok rastlanıyor. Fibromiyalji'nin nedeni ise kesin olarak bilinmiyor. Stres, kaygı, depresyon, dinlendirmeyen uyku, bazı romatizmal ve hormonal hastalıklarla ilişiği olabileceği düşünülüyor. Aşırı egzersiz veya ağır sporlar yapmak, hareketsizlik, soğuk ve nemli havala ile psikolojik travmalar da ağrıları artırıyor.
FİBROMİYALJİ BELİRTİLERİ * 3 aydan uzun süren vücut ağrısı, kaslarda ve eklemlerde hissedilen ağrı ilk belirtiler arasında yer alıyor. Bu ağrılar günden güne, haftadan haftaya değişebiliyor. Ağrının yeri vücudun farklı yerlerinde dolaşma eğilimi gösterse de, sıklıkla boyun, bel, kollar, göğüs, kalça ve bacaklarda hissediliyor.
* Ağrı, özellikle kötü uyku, soğuk havalar ve psikolojik stresle, mekanik yüklenmelerle artabiliyor.
* Boyun, omuz, diz, dirsek veya kalçalarda, uylukta duyarlılık gösteriyor.
* Dinlendirmeyen uyku sık görülüyor.
* Sabahları ve günün ilerleyen saatlerinde aşırı yorgunluk yaşanıyor.
* Gerilim veya migren tipi baş ağrısı, başta sersemlik hissi ile ortaya çıkıyor.
* Konsantrasyon güçlüğü çekiliyor.
* El, kol, ayak, bacak veya yüzde hissizlik, karıncalanma hissediliyor.
* Karın ağrısı, kabızlık, ishal gibi midebarsak sistemiyle ilgili şikayetler artıyor.
* Adet öncesi gerginlik, ağrılı adet dönemleri yaşanıyor.
* Sık sık idrara çıkılıyor. Bazı hastalarda bu şikayetlerin bir ya da birkaçı görülebiliyor. Bu durum kişiden kişiye farklılık gösteriyor. Ancak kas ve eklem ağrıları, dinlendirmeyen uyku ve yorgunluk en sık görülen şikayetler arasında başı çekiyor.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ Hastalığın tedavisinde amacın ağrıları geçirmek, uyku bozukluğunu düzeltmek, zihinsel ve psikolojik gerginliği azaltmak olduğunu söyleyen uzmanlar, tedavi yöntemlerini şöyle sıralıyor. İLAÇ: Ağrı kesiciler, antienflamatuvar ilaçlar, antidepressanlar.
FİZİK TEDAVİ: Sıcak yastıklar, ultrason ve kısa dalga gibi derin dokuları ısıtan, dolaşımı artıran derin ısıtıcılar, TENS, enterferans ve diyadinamik akımlar gibi ağrı kesici elektroterapi ajanları kullanılıyor.
EGZERSİZLER: Kasları güçlendirmek bu hastalıkta önemli rol oynuyor. Yapılacak egzersizler ağrı ve yorgunluğu azaltıp, mutluluk hormonunun salınımını artırarak kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlıyor.
BESLENME NASIL OLMALI? Fibromiyalji ile mücadelede sağlıklı beslenme önemli bir yer tutuyor. Meyve- sebzeden zengin bir diyet kaslar için gerekli eser elementleri ve mineralleri sağlıyor.
KORUNMA YOLLARI Fibromiyalji'den korunmak için bilinen bir yöntem olmamakla birlikte; dengeli beslenme, dinlendirici bir uyku, egzersizler ve düzenli spor yapmak önem taşıyor.
|