Mutsuz çalışıyor, işe geç kalıyor, veriminizin düştüğünü hissediyorsunuz Dikkatinizi toplayamıyor, yorgunluktan şikayet ediyorsunuz. Bunların sebebinin iş yerinde yaşadığınız stres olabileceğini hiç düşündünüz mü?.
İş stresi genel olarak bir işin, çalışan kişi üzerinde yarattığı baskıdır. Bu baskı, çoğu zaman kişiden sorumlulukları haricinde sürekli olarak istenen işlerin, kişinin kaldırabileceği iş yükünü artırması nedeniyle ortaya çıkar. Bu yüzden kişi, zamanla, rutin işlerinde de bile hata yapmaya başlar. Üzerine konsantrasyon bozukluğu ve mutsuzluk da eklenince kişi ya işinden ya da sağlığından olur.
En sık rastlanan belirtiler İş stresinin en sık rastlanan belirtileri konsantrasyon bozukluğu, çabuk sinirlenme, unutkanlık, dalgınlık olarak sıralanıyor. Kişi zamanla içine kapanıyor veya tam tersi bir etkiyle tahammülsüz biri haline geliyor. İş stresinin yarattığı psikolojik etkilerin yanı sıra fiziksel rahatsızlıkları da göz ardı etmemek gerek. Farkında olsa da olmasa da iş stresi yaşayan insanların çoğunda reflü gibi mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları, bel, sırt ve boyun ağrıları, kronik yorgunluk ve sürekli hastalanma gibi belirtiler gözleniyor.
Hedefleriniz gerçekçi olsun Yapılan araştırmalara göre iş stresine neden olan faktörler "yönetimsel", "insana dair" ve "işe dair" olmak üzere üçe ayrılıyor. "Yönetimsel faktörler" arasında görev tanımlarının iyi yapılmaması, kişiden beklenenlerin net olmaması ve çalışanın şikayetlerini iletebileceği bir merci olmaması gibi maddeler yer alıyor. Üst yönetimden destek veya takdir görememe, diğer kişilerin sorumluluklarını yerine getirmemesi gibi "insana dair faktörler" de, çoğu zaman yönetimden kaynaklı faktörlerle örtüşür nitelikte oluyor. "İşe dair faktörler" ise doğru mesleği seçmemiş olma ve iş yükünden kaynaklanıyor. İşle ilgili olumsuzluklar geniş bir zaman dilimine yayılmış durumdaysa, çalışanlar da haliyle işine yabancılaşıyor, ortama ve işe karşı alaycı bir tavır içine giriyor ve duygusal olarak çöküyor. Bu durumun en tehlikeli yanı da kişinin içinde bulunduğu kötü ruh halini ile getirememesi veya getirmek istememesi. Sonuçta kişi kendini iş ortamından izole ediyor. Bu izolasyonun sebepleri arasında ulaşılamayacak kadar yüksek hedefler, aşırı iş yükü, düşük motivasyona sahip veya işi bilmeyen kişilerle çalışmak zorunda kalma ve yapılan işin bilgi, beceri ve kişisel yeteneklerle uyuşmaması olarak sıralanıyor.