Hareketsiz yaşam, ulaşım araçlarının sık kullanılması ve stres, bel ağrılarına neden oluyor. İşte bu dayanılmaz ağrıları ortadan kaldırmanın basit yolları.
Günümüzde en sık rastlanan ve yüklü harcamalara neden olan hastalıkların başında bel ağrıları geliyor. Yaş, cinsiyet farkı gözetmeksizin bel ağrıları pekçoğumuzu yaşantımızın bir döneminde mutlaka etkisi altına alıyor. Masa başında çalışanlardan gençlere ev kadınlarından eğitmen ve sporculara kadar hemen herkes bel ağrısından yakınıyor. Teknolojik gelişmelerin artmasıyla beraber hareketsiz yaşam, ulaşım araçlarının sık kullanılması, beli zorlayarak ağırlık kaldırma, aşırı çaba gerektiren egzersizleri uygulama, stres ve sigara gibi pek çok etken bel ağrılarının oluşmasının ilk nedenleri arasında geliyor. Dünyada nüfusun yaklaşık yüzde 75'i yaşamlarının herhangi bir döneminde bel ağrısı yakınması ile hekime başvuruyor.
KAS TUTULMASI Darüşşafaka Ömran - Yahya Hamuluoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ebru Korap, ağrıların çok değişik hastalıklardan kaynaklanabileceğini söyleyerek şunları anlattı: "Bel ağrısı çok değişik hastalıklardan kaynaklanabilir. Genellikle bel kaslarının veya omurgadaki bağların zorlanmasından oluşan ağrılar, kas-iskelet sisteminden kaynaklanıyor. Çok nadir olarak bel-omurga eklemlerinin iltihabı veya tümör gibi ciddi nedenlerle de oluşabiliyor. En sık olarak gördüğümüz kas ve bağların tutulumuna bağlı oluşan mekanik bel ağrısı dediğimiz ağrılar. Ayrıca çeşitli psikososyal faktörlerde de hastalığın meydana gelmesine sebep olabiliyor. Bel ağrısının giderilmesinde ve tedavi planlamasında en önemli nokta, mevcut şikayetlerin tekrarını engellemek ve hastanın yaşam kalitesini artırabilmek. Prensip olarak cerrahi müdahale son çaredir. İstirahat, ağrı kesiciler, kas gevşetici ajanlar ile geçirilemeyen ağrılarda fizik tedavi uygulamaları etkili oluyor.
DÜZENLİ EGZERSİZ ŞART Bel ağrılarında; yüzeysel ve derin ısı uygulamaları, ağrı kesici elektrik akım uygulamaları, akuatik terapiyle Arjo Axona Tedavi Havuzu, traksiyon (germe) ve sonrasında koruma amaçlı egzersiz eğitim programlarını uyguluyoruz. Tedavi programları içerinde "olmazsa olmaz" olan faktör "düzenli egzersiz". Kişi omurgaya destek olan kaslarını güçlendirmez ise bel ağrısı aynı noktadan olmasa bile başka bir bölgeden tekrar ortaya çıkabiliyor. Egzersiz, güçlenen kaslara doğal korse görevi yaptırıyor ve omurgayı destekliyor. Hastalarımız için geliştirilen ritmik stabilizasyon tekniği ile yüzme öncesi bel stabilizasyon egzersizleri özel ısıtılmış Arjo tedavi havuzunda hayata geçiriliyor. Havuzun girdap oluşturma özelliğiyle gevşeme sağlanıyor, dolaşım artıyor hastanın ağrı yakınması kısa sürede gideriliyor.
YAŞAM KALİTESİ ARTIŞI Belini korumayı öğrenemeyen hastanın şikayetlerinin tekrar etmesi yaşam kalitesinde düşüşe neden oluyor. Bu nedenle hasta eğitimi konusunda düzenlenmiş özel programlarla hastalara destek oluyor ve yaşam kalitelerinin artırılmasını hedefliyoruz.