Tamamen hayal gücüne bağlı olarak cama şekil verenler, bu sayede strese de kafa tutuyor. Bu sanatla uğraşanlar, öfke duygularının köreldiğini iddia etti.
Sırrını çözmeyi başaran cam ustalarının elinde cam bir sanat eserine dönüşür. Uluslararası bir cam ve güzel sanatlar merkezi olan Cam Ocağı, el yapımı ürünleri, farklı çizgisi ve özgün tasarımlarıyla camda yeni bir marka olmayı hedefliyor. Deneyimli ustalardan oluşan kadrosu ve tasarım ekibiyle üretim faaliyetlerini sürdürüyor. Eski çağlardan beri günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası olan cam, tüm şeffaflığı ve ışıltısıyla Cam Ocağı'nda can buluyor ve ateşle kumun birlikteliği bu yeni mekanda benzersiz tasarımlara dönüşüyor.
EL YAPIMI ÜRETİM Tekstil Mühendisi Yılmaz Yalçınkaya'nın 4 yıl önce kurduğu Cam Ocağı Vakfı, açıldığı günden bu yana eğitim ve üretim faaliyetlerini bir arada devam ettiriyor. Cam Ocağı'nın Beykoz Öğümce köyündeki üretim tesislerinde cam üfleme, füzyon, çökertme, kalıba döküm gibi teknikler kullanılıyor. Tamamen el yapımı üretime ağırlık veren Cam Ocağı, bir yandan dekoratif ve fonksiyonel ürünlerle ilgili taleplere cevap verirken, bir yandan da özel tasarımlara yönelik çalışmalar yapıyor. Cam Ocağı, dekoratif ve fonksiyonel cam eşya üretiminin yanı sıra, Türkiye'de ev içi eşyalarda ve mimari uygulamalarda her geçen gün daha yoğun kullanılan füzyon tekniğine de ağırlık veriyor.
HER YAŞA Hobi amaçlı cam işlemeyi seçenler için ikişer günlük kursların düzenlendiği Cam Ocağı'nda daha ileri derecede kurs görmek isteyenler de 2 haftalık eğitimleri boyunca dünyaca ünlü sanatçılardan ders alıyorlar. Riva Deresi kıyısındaki Cam Ocağı'na 7'den 70'e her yaş grubundan insan katılıyor.
MUTLULUK KAYNAĞI Daha önce üç kez ikişer haftalık eğitimlere katılan moda tasarımcısı Tülin Akgül, daha önce cam üfleme ve füzyon eğitimi aldığını belirterek, bu kez de emay kursuna geldiğini söyledi. Camın büyüleyici bir dünyası olduğunu belirten Akgül, cam ile uğraşmanın kendisini çok mutlu ettiğini söylüyor. Akgül, "Her şeyden önce hiçbir yerde bulamadığımız huzuru camda buluyoruz. Camla uğraşırken başka şeyle ilgilenmek mümkün değil. Zor bir malzemeye hükmetmek bize güçlü olduğumuz hissini veriyor. Sürprizlerle dolu bir sanat. Gül yapayım derken dikenle karşılaşabiliyorsun. Çok istediğim halde elmayı tesadüfen yapmıştım" şeklinde konuştu. Cam Ocağı'nda cama şekil vermenin çeşitli tekniklerini öğrendiğini belirten Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu Meral Değer, "Benim için cam, içinde ışığı tutabilen çok etkileyici bir maddedir. Onunla oynamak gerçekten çok rahatlatıyor" diyor.
MUHTEŞEM Asıl mesleği olan bilgisayar mühendisliğini bırakarak takı tasarımcılığı yapan Burçin Evren, 'CamCam' adlı 15 metrekarelik atölyesinde harikalar yaratıyor. Yaptığı 450 eserin tamamının birbirinden farklı olduğunu söyleyen Evren, "Her takı sadece bir kişiye ait oluyor ve bir gün bir yerde sahipleriyle karşılaşmayı bekliyor." dedi. Kimyada camın sıvı grubunda kabul edildiğini belirten takı tasarımcısı Burçin Evren "Cam, maddenin 4'ncü hali, hem çok dirençli hem de çok akışkan. Kor hali ise muhteşem. Cam huysuz bir malzemedir. Tamamen hayal gücüne bağlı. Cam insanı hipnotize ediyor. Renkleri birleştirmek çok güzel bir şey" diye konuştu.
TANIMALI Camı daha yakından tanımak ve ateşle arasındaki ilişkiyi anlamak için biraz tarihi ve teknik bilgiye ihtiyaç olduğunu belirten Burçin Evrim "Cam, doğal ve insan eliyle yaratılmış cam olmak üzere ikiye ayrılır. Cam, bedenin elektriğinin boşalmasına yardım eder, kızgınlık ve öfke duygularını yok ettiğine ve rahatlattığına inanılır" diyor. -BİTTİ-