Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 18 Ekim 2006
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Su üzerine resim yapma sanatı...
Ebru sanatının tarihçesi
Ebrunun uygulanması
Ebru yapımında kullanılan malzemeler

Ebru yapımında kullanılan malzemeler



Kitre, deniz kadayıfı, tekne, boyalar, öd, fırçalar, el taşı (desteseng), tarak, biz, mühre taşı, su ve diğer malzemeler.

BOYALAR VE HAZIRLANIŞLARI
Ebru yapımında kullanılan boyalarda, suyla kolayca karışması ancak suda erimemesi ve yağ içermemesi özellikleri aranır. Toprak boyalar bu özelliklere sahip olduğundan öncelikle tercih edilir. Boyalar su ile karıştırılır ve mermer üzerinde desteseng ile ezilir. Çeşitli işlemlerden sonra öd ilave edilir. Öd, boyaların kitreli su yüzeyinde istenen ölçüde açılmasını sağlamak ve birbirlerine karışmalarını engellemek için kullanılır. Öd ayarı iyi yapılamamış boyalar yeterince açılmaz ya da ağırlaşarak suyun dibine doğru çökerler.

DENİZ KADAYIFLI SU
Kitre ve suyun özel bir teknikle ve çeşitli uygulamalarla karıştırılmasıyla, ayran kıvamında bir sıvı elde edilir. Kitre İç Anadolu bölgesinde özellikle Sivas yöresinde bolca yetişen geven isimli dikenli bir bitkiden elde edilir. Kök kısımlarının sökülmesi sırasında ortaya çıkan sıvı havayla temas edince kemikleşir ve cips şeklini alır. Ayrıca bir yosun çeşidi olan deniz kadayıfı toz haline getirilip, suyla karıştırılarak da aynı amaçla kullanılabilir. Kitreli ya da deniz kadayıflı suyu hazırlarken sıvının yeterince homojen olması önemlidir. Kitre, dinlendikçe daha iyi sonuç verir.

TEMİZLİK ÖNEMLİ
Bununla birlikte fazlaca dinlenmiş, kullanılmamış, tembelleşmiş kitreler de bozulur, istenen sonucu vermez. Kitreyi temiz tutmak, içerisine öd gibi yağlı tabakalar oluşturacak maddelerin karışmasını önlemek gereklidir. Kitrenin üzerine çıkan hava kabarcıkları boş bir kağıdın tekneye atılıp çekilmesiyle temizlenir aksi halde hava kabarcıklarının olduğu yerler kağıtta beyaz lekeler oluşturur.

FIRÇA SEÇİMİ
Ebruda kullanılan fırçalar gül dalı ve at kılı ile yapılır. Fırça, kalem kalınlığındaki gül dalının ucuna eşit uzunlukta demet yapılmış at kıllarının beyaz tutkal ile yapıştırılması ve misina yardımıyla sıkıca bağlanması ile elde edilirler. Ebru yaparken bu fırçaların tercih edilmesindeki neden, eşit büyüklüklerdeki boya damlalarını muntazam şekillerde elde edebilmemizdir. Farklı büyüklüklerdeki fırçalarla farklı büyüklük ve yoğunluktaki noktaları elde edebiliriz.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
'Gizlice Umre'ye gitmek...Telefonunu bile açmıyor
Vicdanı ağır bastıBu fotoğraflar sandıktan çıktı
Su üzerine resim yapma sanatı...'Birçok gençten daha masumum'
Zatürreeye dikkatHollywoodlu Türkler
Ev tamam sıra aşktaKuliste gerginlik
Doğa'ya dair hayat öyküsüDikkatsizliğinin kurbanı oldu
Seda'nın frikiği Ramazan'a özelProtestoya destek verdi
Aşık olmak istiyor20 yıl sonra sette
Adını koluna yazdıNezleye karşı armut yiyin
Beslenmenin dişlere etkisiKırmızı pancar şifa kaynağı
Hollywood gündemiUnvanına yakışan tanıtım
Mariah seksiliği çok sevdiKeira ile Lindsay çok...
Monica'dan daha zarifi yokTürkler de popüler bir...
Prens çiftçi mi oluyor?Acil servis
İftar mönüsüRüya yorumları
Sevgi mesajları
GÜNCEL
Yine Yine aşk skandalı
İzmit Gaz A.Ş.'de müdür yardımcısıyken apar-topar Ankara'ya...
Acı ve keder hep vardı
Son kez Boğaz
Havada klor dehşeti
Yemin etmenin hükmü
Canavar mesaide
Zehire öykülü panzehir
SPOR
1 1 ihtimal daha yok
Bordeaux ve Liverpool maçlarından 1 puan alan Sarı-Kırmızılılar, 2.
Ver Saracoğlu'nu al...
Balyoz gibi indi
Açık ara önda
Dağ fare doğurdu
Kaybetseydik zenci olurdum
Çarşı siyaha karşı
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 22 C,Açık 14 C
ANKARA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 7 C
IZMİR - Açık 29 C,Açık 15 C
ANTALYA - Par. Bul. 30 C,Açık 20 C
ADANA - Yağmur 28 C,Par. Bul. 18 C
EKONOMİ
IMKB E: 38.456,750 D:% -1,39
DOLAR S: 1,478 D:% 0,27
EURO S: 1,855 D:% 0,38
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu