Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Ana Sayfa 05 Ekim 2006
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
İnancı güçlü olan huzura kavuşuyor
Karacaahmet kimdir?
Şahkulu Sultan kimdir?
Garip Dede kimdir?
Anadolu'daki Türbeler

İnancı güçlü olan huzura kavuşuyor

Türbelerde el açıp, büyük bir inançla Allah'a yalvaranlar huzur buluyor. Ermiş kişinin huzurunda gönülden yapılan duaların Allah katında daha makbul olduğuna inanılıyor.



İstanbul'daki en büyük iki Alevi-Bektaşi dergahından birisi Şahkulu Sultan, diğeri Karacaahmet Sultan Yatırı'dır. Göztepe'de Merdivenköy bölgesinde bulunan Şahkulu Sultan Dergahı özellikle Alevi-Bektaşi inancındaki kişiler için önemli bir merkezdir. İstanbul'da yaşayan veya İstanbul dışından gelen yüzlerce Alevi-Bektaşi her gün Şahkulu Sultan Türbesi ile Karacahmet Sultan Türbesi'ni ziyaret ederler. Her iki türbenin ziyaretçileri arasında Alevi-Bektaşi olmayanların sayısı da oldukça fazla. Gerek Şahkulu Sultan Türbesi, gerekse Karacaahmet Sultan Türbesi, çevresindeki yapılanmayla, gelen ziyaretçilerin sadece türbe ziyaretiyle sınırlı kalmalarının ötesinde, aşevinden, çamaşırhaneye, ibadethaneden, kütüphaneye, misafir odalarından, eğitim odalarına kadar her türlü ihtiyaca cevap verebilecek şekilde düzenlenmiş.

ŞAHKULU SULTAN DERGAHI
Şahkulu Sultan, İslamiyetin özgün bir yorumu olan Alevi-Bektaşi inancının güçlü bir yol eridir. Anadolu'nun gözcüleri olarak anılan ve aralarında Gözcü Baba, Ali Mansur Baba, Mah Baba, Gül Baba ve Kartal Baba'nın da buluduğu, çoğu, İstanbul'un alınması ve öncesinde, Bizanslılarla giriştikleri savaşlarda şehit düşen, bu çevrede kırk alp erenden biri de Şahkulu Sultan'dır. Her gün yüzlerce, hatta hafta sonları ve özel günlerde binlerce kişi, Şahkulu Sultan Külliyesini ziyarete gelip, en büyük evliyalardan biri olarak kabul ettikleri Şahkulu'nun türbesine niyaz ediyor. Ziyaretçiler, külliyede kurban kesip lokma dağıtıyor ve dedelerin yürüttüğü cem ibadetlerine katılıyorlar. Şahkulu Sultan Türbesi'ni ziyaret edenler arasında sadece ölenlerin ruhuna dua edenler olduğu gibi kendisi ve ailesi için dua edenler var. Ancak burada da amaç Şahkulu aracılığı ile Allah'a yalvarmak. Ya Şahkulu, Durduk divanına niyaz eyledik, Açtık derdimizi derman dinledik Ehl-i Beyt ile Hacı Bektaş aşkına, Bir de bizim için yalvar Allah'a Sen Şahkulu'sun duan Mevlaya Müracaatın güzel, tez işittirirsin Allah'a Şiirinde de görüldüğü gibi Şahkulu Türbesi'ni ziyaret edenler, dertlerini açıp derman bekliyorlar. Ancak bu dermanı Şahkulu'nun kendisinden değil onun ermiş kişiliğinin aracılığı ile Allah'tan diliyorlar. Burada yapılan duaların Allah'a daha çabuk ulaşıldığına inanılıyor. Bu güçlü inanış, inananlara büyük huzur veriyor.

KARACAAHMET TÜRBESİ
Üsküdar sınırları içinde Selimiye Kışlası'nın üst tarafında Gündoğumu Caddesi ile Nuhkuyusu Caddesi'nin birleştiği köşede Karacaahmet Sultan Dergahı ve türbesi yer alır. Karacaahmet Sultan Dergahı, Şahkulu Sultan Dergahı gibi köklü ve eski bir dergahtır. Asıl merkezi İstanbul- Üsküdar olan bu dergahta uzun süre hizmet veren Karacaahmet Sultan, hakka yürüyünce, naaş, dergahın bulunduğu yerde toprağa verilmiştir. Karacaahmet Sultan'ın Türbesi' ni, yıllar sonra Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Gülfem Hatun yaptırmıştır. Bir gece rüyasında Karacaahmet Sultan' ı gören Gülfem Hatun uyandığında, gördüğü rüyasının etkisiyle sabahın erken saatinde Üsküdar'a kadar giderek üstü açık türbeyi görmüş ve yazdırdığı bir fermanla türbenin üstüne bir tavan yaptırmış. Türbenin içine de Karacaahmet Sultan' ın sancağını, deve tüyünden örülmüş hırkasını ve tespihlerini koydurmuş. Zamanla türbenin etrafı da mezarlarla dolmuş ve daha sonraki yıllarda bu mezarlığa da kendi adı verilmiş. Karacaahmet Sultan, hakka yürüdükten sonra, türbesi ve kurduğu dergahı, bu işlevini yürütmeye devam etmiş. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de Karacahmet Sultan Türbesi'ne ziyaretler yapılıp, kurbanlar kesilmekte, lokmalar verilmekte ve cemler yapılmaktadır.


Hazırlayan: Erhan DOĞAN

DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
F1'in pilotları 'Eylem' yaptıİkinci bebek için karar...
'Mal beyanımdır!'Fransızların keşfi
'Türkiye'nin kadın...Yüksekten uçuyorlar
Amaç para değilEbru sonunda amacına ulaştı
Unutkanlığı unutun!İlaç grip virüsünü güçlendiriyor
Yaşlılara dengeli...Beyin hasarına kadınlık hormonu
Genç yaşta kalp hastası...Astigmat ilerler mi?
Acil servisİftar mönüsü
Sevgi mesajlarıRüya yorumları
GÜNCEL
Bitsin Bitsin bu terör!
Aracına aldığı 2 kişi tarafından kurşunlanan taksici öldü. Yollara...
Şov değil yardım
Cuma'nın hikmeti
Korsan baba hayali kaçırdı
Türkiye kuruyor
'O ne yaparsa doğrudur'
Bakanlıkta korsan komedi
SPOR
Sanal Sanal kapışma
Dayanamadı
Fenerbahçe'de Alex'in önceki gün yaptığı...
Radikal kararlar
Bu defa söz
Meyve veren agaç taşlanır
Doğan'la dirildim
Pekin'de 3 altın kazanacağım!
Efes'in 7. zaferi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 22 C,Açık 14 C
ANKARA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 7 C
IZMİR - Açık 29 C,Açık 15 C
ANTALYA - Par. Bul. 30 C,Açık 20 C
ADANA - Yağmur 28 C,Par. Bul. 18 C
EKONOMİ
IMKB E: 36.389,720 D:% -1,20
DOLAR S: 1,513 D:% 0,17
EURO S: 1,920 D:% -0,03
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
    Copyright © 2003, 2006 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu