PEYGAMBERİMİZ Hz. Muhammed'e ait sakal-ı şerif, saç-ı şerif, kabir toprakları, zıbın-ı saadet ve kuşak-ı saadetin bulunduğu kutsal emanetler ziyarete açıldı.
***
Namazı cem etmek
Yüzyıllardır tartışılan iki namazın birleştirilerek kılınması konusunda İslam bilginleri ne diyor? Ezanın hoparlörden okunması caiz midir?.
Namazlar cem edilmek (birleştirilmek) suretiyle kılınabilir mi? Belirli şartları taşıyan her Müslüman'a günde 5 vakit namaz farzdır. Her namaz kendi vakti içinde eda edilmek üzere farz kılınmıştır. Bu itibarla normal şartlar içinde her namazın vaktinde kılınması gerekir. Ancak geçerli bir mazeretin olması durumunda cem yapılabilir. Cem kelimesi, "iki namazı birleştirmek" anlamına gelen bir kelime olup öğle ile ikindi namazlarının öğle veya ikindi vaktinde; akşam ile yatsı namazlarının ise akşam veya yatsı vaktinde birlikte kılınmasını ifade eder. Pek çok sahih hadis; özellikle seferi iken öğle ile ikindi, akşam ile yatsı namazlarının birleştirilerek kılınabileceğini öngörmektedir. Öğle ile ikindi ve akşam ile yatsı namazları, alışkanlık haline getirilmemek ve geçerli bir mazerete dayanmak kaydıyla, hem takdim hem de tehir biçiminde (birini diğerinin vaktinde) cem edilerek bir arada kılınabilir.
Hoparlörle ezan okumak caiz dinimizce midir? Namaz vakitlerini ilan eden ezanın, muayyen kalıplarını muhafaza ve ifade etmek suretiyle, hoparlör veya hoparlörsüz okunması arasında dini açıdan bir fark yoktur. Nitekim tarihi süreç içinde ezan ile amaçlanan bu gayenin (ilan) sağlanması için İslam alemi çeşitli arayışlar içine girmiş ve Hz. Peygamber döneminde söz konusu olmayan minareleri inşa etmiştir. Bu arayışların gayesi, amaçlanan duyuru ya da ilanın kapsam alanını genişletmektir. Ezanı hoparlörle okumanın bir mahzuru yoktur.