ADANA kebap, Bursa İskender derken Maraş dondurma da patentlendi. Patent sahibi Mado'nun patronu.
***
Maraş dondurmasının isim hakkı artık Mado'nun
Adana kebabı ve Kalecik Karası derken Maraş dondurması da tescillendi. Yaşar Dondurma dışında hiçbir firma bu adla dondurma üretemeyecek.
Mado'nun üreticisi olan Yaşar Dondurma ve Gıda Maddeleri A.Ş'nin, Kahramanmaraş dondurmasının coğrafi işaret olarak tescillenmesi için Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) yaptığı başvuru sonuçlandı. Enstitü, üretim alanı Kahramanmaraş ili merkezi olarak ifade edilen dondurmayı, 'mahreç işareti' olarak tescilledi. Enstitü, Kahramanmaraş dondurmasının yapılma standardını da belirledi. Artık Kahramanmaraş dondurması bu standarda göre üretilecek ve valilik tarafından oluşturulacak bir komisyonla denetlenecek. TPE'nin hazırladığı tescil metninde, dondurmanın ayırt edici özelliği de "Kahramanmaraş'ı kuşatan Ahır Dağı'nın eşsiz flora ve faunası temel etmenlerdendir. Bu coğrafyaya özgü, kekik, keven, sümbül ve çiğdem gibi çiçeklerle beslenen keçilerin sütleri ve yabani orkide çiçeklerinin yumru köklerinden elde edilen salep ayrı bir lezzet, aroma ve kıvam sağlar" şeklinde yer aldı. Metinde ayrıca Kahramanmaraş dondurmasının özellikleri, "Keçi sütüne, beyaz şeker ve salep ilave edilerek hazırlanan, karışımın pastörize edilmesinden sonra üretim tekniğine göre işlenerek elde edilen ve uygun ambalajlara konulan bir süt ürünüdür. Keçi sütünün kimyasal bileşimi 100 gr süt için; su 87, yağ 4.2-4.5, kuru madde 8.5, laktoz 4.3, protein 3.6, kül 0.9 oranında olmalıdır" diye tanımlandı.