Her yaşın besinleri
Bazı vitamin ve mineraller yaşamın olmazsa olmazları. İleri yaşlarda önemli sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için temel gıdaların her yaşta tüketilmesi gerekiyor....
Yaşa göre beslenmenin reçetesini veren Amerikalı bilimadamları, bazı gıdaların her yaşta tüketilmesinin şart olduğunu söylüyor. Bazı vitamin ile minerallerin yaşamın olmazsa olmazları olduğunun altını çizen uzmanlar, bu gıdaları ve vitaminleri şöyle sıraladı:
DEMİR: Hücrelere oksijen taşımasından dolayı en önemli maden sayılan demir eksikliği kansızlık, enerji kaybı, vakitsiz ağaran saçlar ve çarpıntı gibi problemlere yol açar. Pekmez, kabuklu deniz ürünleri, kuru fasulye, yumurta sarısı, tere, ayçiçeği çekirdeği en önemli demir kaynağıdır.
C VİTAMİNİ ÖNEMLİ FOLİK ASİT: Hücrelerin ve de kan hücrelerinin yapımı için gereklidir. Özellikle ıspanak yaprağında bulunmakla birlikte karaciğer, böbrek, ve yeşil yapraklarda da bol miktarda yer alır.
C VİTAMİNİ: Kanamaları önleyen, hücrelerin yapışmasını sağlayan bir vitamindir. Sebzelerde ve turunçgillerde bolca bulunur. Diyet programında olanların yanı sıra sigara içenlerin de bol miktarda C vitaminine ihtiyacı vardır.
SİGARAYA DİKKAT POTASYUM: Potasyum eksikliği kas zayıflığı, sinirlilik en önemlisi de, kalp rahatsızlığına neden olur. Potasyum en çok muz, kayısı, kurufasulye, mercimek, yer fıstığı, soya fasulyesi, incir gibi sebze ve meyvalarda bulunur. Eğlenmek ve hızlı bir tempoda yaşamak elbette hakkınız! Ancak 20-30'lu yaşların, ileride oluşabilecek sağlık sorunlarının temelini oluşturduğunu da unutmayın! Dolayısıyla bu yaşlarda ideal kilonuzu koruyun, sigara içmeyin ve aşırı alkol almayın. Yani genç kalmak için sağlıklı yaşamdan vazgeçmeyin.
GENÇLERE ÖZEL LİSTE Günlük kalori ihtiyacının yüzde 55- 65'inin karbonhidratlardan, yüzde 20- 30'unun yağlardan ve yüzde 20- 25'inin de proteinlerden alınması gerektiğini unutmayın. Özellikle protein ile kalsiyumun 20'li ve 30'lu yaşlarda çok önemli olduğunu vurgulayan bilimadamları, mutlaka tüketilmesi gereken besinleri şöyle sıraladı: Et, deniz ürünü, yeşil yapraklı sebzeler, süt, baklagiller, ceviz, yumurta, soya, keten tohumu, kabak çekirdeği, ay çekirdeği, yoğurt, portakal ve tüm sebzeler.
|