Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 07 Mayıs 2006
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Sivil toplum neferi yoruldu!
Dayısı ile ortak oldu!..
Kinetix de mağazalaşıyor

Sivil toplum neferi yoruldu!

Ziylan Grubu'nun ortağı ve Genel Koordinatörü Mehmet Büyükekşi, 1 koltukta 8 karpuz taşıyor. Bazı görevlerini bırakmayı düşünen Büyükekşi, şirketi ve kendisiyle ilgili spekülasyonları Takvim'e yanıtladı.



Mehmet Büyükekşi, iş dünyasının sivil toplum örgütü neferlerinden. Görev aldığı kurumları öyle bir solukla saymak mümkün değil. Yine de deneyelim: TİM Başkanvekili, İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Üyesi, Türk Eximbank Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Deri Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, TOBB-TİM Uluslararası Ticaret Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi... Mehmet Büyükekşi, geçen hafta yapılan seçimlerde İTKİB Deri ve Deri Mamulleri İhracatçılar Birliği'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı kendi isteğiyle bıraktı ama 'Yönetim Kurulu Üyesi' oldu. Kuruculuğunu yaptığı Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı da yine kendi isteğiyle 1.5 ay önce yardımcısına devretti... Mehmet Büyükekşi, bütün bu görevleri arasında bir de işini yürütüyor, çoluk çocuğuna vakit ayırıyor. Tahmin edileceği üzere bu pek kolay olmadığı için artık sosyal yüklerini hafifletmeyi düşünüyor. Büyükekşi, Kinetix, Polaris gibi markalarıyla tanınan Ziylan Grubu'nun ortaklarından ve Genel Koordinatörlük görevini yürütüyor. 11 şirketinde 2 bin kişiyi çalıştıran Ziylan Grubu'nun yıllık cirosu 100 milyon doları buluyor. Büyükekşi, bu kadar çok ortalarda göründüğü için şirketi ve kendisiyle ilgili çıkartılan spekülasyonlardan da dertli. Büyükekşi ile siyasete yakınlığından işlerine kadar birçok konuyu dobra dobra konuştuk.

* Sivil toplum örgütlerindeki görevlerinizi azaltmaya mı başladınız? Benim hayat felsefeme göre koltuğa yapışmamak lazım. Bana göre 6 yıl başkanlık için makul bir süre. Ayrıca benim 7-8 yerde daha görevim var. Özel hayatıma zaman ayıramıyorum. Vaktimin yüzde 80'ini bu işler alıyor. İki kurumdaki görevimi daha bırakmayı planlıyorum.

* Hangileri bunlar? Onu ilerleyen zaman ve şartlar gösterecek.

* Birlik başkanlığını bıraktınız ama yönetimde devam ediyorsunuz. Neden? TİM'de 4 yıldır görev yapıyorum. İmkan olursa TİM yönetiminde 2 yıl daha göreve devam edeceğiz.

* TİM Başkanı Oğuz Satıcı ile kol kola mısınız? Biz şu anda beraberiz. Ben zaten Oğuz Bey ısrar ettiği için yönetime girdim. Yoksa TİM'i de bırakacaktım. Oğuz Bey'in "Beraber başladık, beraber bitirelim" yönündeki telkini etkili oldu.

* Son dönemde THY Yönetim Kurulu'na da girdiniz. Ak Parti mi sizi bu görevlere itiyor? Hayır. Ben İstanbul Sanayi Odası'nın isteğiyle THY yönetimine girdim. Bunu Başkan Tanıl Küçük Bey'e de sorabilirsiniz. Ben hiçbir göreve tepeden gelmedim. Bu görevler bir grubun, bir şahsın isteğiyle olmuyor. Bunlar buradaki kurumların isteğidir.

* Başbakan Erdoğan'la yakınlığınız nedir? Herkes sizi iş dünyasında "AK Parti'nin adamı" olarak tanıyor. AK Parti'ye hiçbir yakınlığım yok. Bizim sadece AK Parti'yle değil hiçbir partiyle ilişkimiz olmaz. Biz sanayiciyiz, işadamıyız. "Başbakan Erdoğan'a yakınlık" diye de bir şey yok. Sadece bir tanışmamız var. Belediye başkanlığı zamanından...

* Biraz da ayakkabıcılığı konuşalım. Sektörün sıkıntıları ne boyutta? Ayakkabı sektörünün sıkıntısı bu yıl biraz azalmış durumda. Aslında bu sadece ayakkabı sektörünün sıkıntısı değil. Sıkıntı, tekstil, konfeksiyon ve deri sektöründe. Derinin içinde ayakkabı da olduğu için, otomatikman ayakkabı da sıkıntılı. Üçü de emek yoğun sektör. İşçilik maliyetlerimiz son 3 yılda yükseldi. İhracat yaparken, bu işçilik fiyatlarıyla rekabette zorlanıyoruz. İç piyasada ise ucuz ithalatla rekabet edemiyoruz. Bunun içinde talebimiz belli. Birincisi, 49 ile uygulanan teşviğin 2 yıl için bu 3 sektöre de uygulanmasını istiyoruz. Böyle olunca otomatikman istihdam üzerindeki yükler azalmış olacak. İkincisi de KDV'nin yüzde 18'den 8'e düşürülmesiydi. Bu da gerçekleşti.

* Türkiye'ye yılda ne kadar ayakkabı ithal ediliyor? Geçen yıl Türkiye'ye yaklaşık 29 milyon çift ayakkabı ithal edildi. Ağırlık Çin'den geliyor. Daha sonra Vietnam, Endonezya, İtalya, İspanya ve Portekiz var.

* Ayakkabı ithalatına kota getirilmesi yönündeki girişimler ne aşamada? Kota müracaatı geçen yıl oldu. Yıl başında Resmi Gazete'de yayımlandı. Şu anda soruşturma devam ediyor.

* Kota konulsa bile nasıl dağıtılacak? Nasıl adil dağıtılacağına Müsteşarlık karar verecek. Bunun benzeri bir uygulama halen tekstil-konfeksiyonda yapılıyor.

* "Bu kotalar yine en çok Ziylan'a yarayacak. Çünkü en çok ihracatı Ziylan yapıyor" deniliyor? Bunlar son derece yanlış şeyler. Kota çıkarsa, miktarı 14-15 milyon çift olacak. Herkesin getirdiği miktar yarı yarıya azalacak. Şeriatın kestiği parmak acımaz. Ayrıca biz 36 ülkeye ihracat yapıyoruz; Almanya'dan Kuveyt'e, İsrail'den Katar'a kadar... 10 milyon dolarlık ihracatımız var. Yılda 500 bin çift ayakkabı ihraç ediyoruz. Grupta da 2 bin kişi çalışıyor. Günde 10 bin çift ayakkabı üretiyoruz. Olayları speküle etmenin manası yok. Bunlar hiç göz önüne alınmıyor. 3 tane ithalatçı birtakım spekülasyonlar yapıyor. Bize bunu diyenlere "Siz Türkiye'de kaç kişi çalıştırıyorsunuz?" diye sormak lazım.

* Ziylan Grubu'nune kadar ithalat yaptığını söyleyebilir misiniz? Kinetix'in deri ayakkabılarını, tekstilini Türkiye'de üretiyoruz. Aktif Spor Ayakkabıları'nı ithal ediyoruz. Nike'ın ve Adidas'ın ithalatı bizim 2 katımız. Bunlar hiç gündeme gelmiyor. Bizim işimiz ayakkabıcılık. İşimizin gereğini yapıyoruz. Dışarıdaki kuyumcu, oduncu gelip ayakkabı ithalatı yapıyor. Tabii biz de işimizi yapacağız.

* Ziylan Grubu, Flo adıyla açtığı ayakkabı mağazalarını büyütecek mi? 24 tane Flo mağazamız var. Haziran ayı sonunda 30'a ulaşacak. Bu mağazalarımızda 300 kişi çalışıyor. Mağazalarımızda yalnızca kendi markalarımızı satmıyoruz. Puma, Converse gibi markaları da satıyoruz. Flo'da da franchise vermeye başladık. Önümüzdeki ay içinde Elazığ, Erzurum, Konya ve Susurluk'ta franchise mağazalarımız açılacak.


RAHİME BAŞ UÇAR

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
Yükselişi fırsata çevirin
PAPATYA
Çaptan Çaptan düştü
Albümü satmayan Tarkan, sahneye çıkmak için artık uçuk ücretler...
Hiç kimse ona para vermiyor...
Pamuk eller cebe...
Etekler fora
Senaryo paniği
Keten tohumu kalbe faydalı
Baş belası tüyler
AKTÜEL
Dudak Dudak uçuklatan teklif
Partiler, protestolar ve ilginç vaftiz töreni ile gündem yaratan...
Sahibini ele verdi
Rekora doğru uygun adım!
Almanya Başbakanı küçük...
Papazlar farklı galip
Terörün yeni silahı 'gökyüzü...
Terlikle yürümeyin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 16 C,Par. Bul. 9 C
ANKARA - Kapalı 18 C,Kapalı 7 C
IZMİR - Par. Bul. 20 C,Par. Bul. 9 C
ANTALYA - Par. Bul. 20 C,Par. Bul. 12 C
ADANA - Par. Bul. 21 C,Par. Bul. 15 C
EKONOMİ
IMKB E: 44.251,440 D:% -0,89
DOLAR S: 1,322 D:% -0,11
EURO S: 1,669 D:% 0,09
MAGAZİN
SPOR
GÜNE BAKIŞ
GÜNCEL
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu