Çölyak hastaları tahıllardan uzak durmalıdır. Buna glutensiz ekmek ve tahıllar da dahil! 'Glutensiz unlu ürünler serbest' diye, bunları fazla tüketmemek gerek.
TAHIL yiyememek insan için hiçbir eksiklik değil. İnsanlık tarihinin yüzde 99'u tahılsız bir dönemden geçmiştir. Genlerimiz tahılsızlığa daha çok alışkın. Ekmek yemezsek bazı vitaminleri alamayız düşüncesi yanlıştır. Zaten çoğunlukla beyaz ekmek tüketiliyor. Beyaz ekmekte ise hiçbir vitamin yok. Esmer ekmek, kepekli ekmeğin içinde olabilir ama buradaki vitaminleri başka yiyeceklerden de rahatlıkla alabiliriz.
DERNEKLERDE LİSTELER VAR
Hazır satılan ürünlerin paketlerinin üzerindeki uyarı yazılarını dikkatle okumalıdırlar. Guletin içerip içermediğinden emin olunmayan ürünleri almamalıdırlar. Yurt dışında gıda paketlerinin üzerinde "Gluten içermez" diye yazıyor. Bizde de bu tür gıdaların üzerinde yazılması gerekiyor. Aslında Türkiye'de de bu gıdaların bir yönetmeliği de çıktı. Artık bazı firmalar bunlara dikkat ediyor. Gluten içermeyen bisküviler ve başka yiyecekler de var. Kurulmuş çölyak dernekleri var. Bunlarda hazırlanmış glutensiz yiyecek listeleri mevcut. (www.colyak.org.tr)
Mısır unu kullanırken mutlaka saf olmasından emin olunmalıdır. Kullanıldığında fayda sağlamıyorsa, karışık olduğu ortadadır. Halk Ekmek'in mısır ekmeği gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Evde ekmek yapımında, Karadeniz'den emin ellerden gelen saf unların kullanılması gerekir.
Çölyak hastalarının pirinç yemelerinde herhangi bir sakınca yoktur. Fakat buğdaydan yapıldığı için bulgur yiyemezler. Bazı ülkelerde çavdar da serbest bırakılan tahıllardandır. Çavdarın da çok kullanılırsa zararı var ama mısır için, pirinç için bu yok.
Sebzeler ve diğer yiyecekler çölyak hastalarına serbest. Bu ekmeğin önerildiği bir de Fenilketonüri (PKU) hastaları var. Onların işleri çok daha zor. Onlar glutensiz ürünleri kullanıyorlar ama et bile yiyemiyorlar.