Ağız kuruluğu (kserostomi)
İSTANBUL Diş Hekimleri Odası'ndan aldığımız bilgilere göre, ağız kuruluğunun nedenleri şunlar: "Tükürük, büyük tükürük bezleri ile ağız içinde çok sayıda küçük tükürük bezleri tarafından salgılanır. Tükürük; ağız mukozasını ıslatır, yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır, dişleri çürüğe karşı korur, ağız enfeksiyonunu önler, çiğneme, yutma ve konuşmaya yardım eder. Cinsiyet, yaş, vücut ağırlığı, tükürük bezlerinin boyutu veya iltihabi değişiklikleri, sistemik hastalıklar, fiziksel etkiler, vücudun pozisyonu, ışık, koku alma, sigara, ilaçlar, tükürük akış hızını etkiler.
KALICI VE GEÇİCİ NEDENLER Ağız kuruluğunun nedenleri kalıcı veya geçici olabilir. Kalıcı nedenler; gelişim anomalileri, travma, cerrahi operasyonlar, radyoterapi ile Sjögren Sendromu, AIDS, diyabet gibi sistemik hastalıklar, beslenme bozuklukları, yaşlanma gibi durumlar, tükürük bezlerinin tümörleri ve tümör dışı hastalıklarıdır. Geçici nedenler ise psikolojik bozukluklar ve bazı ilaçların kullanımıdır. Ağız kuruluğunun subjektif semptomları; kötü ağız kokusu, metalik tat hissi, dilde ve ağızda yanma hissi, kuru yiyeceklerin çiğnenmesi ve yutulmasında zorluklar, tat duyusunda azalma, anormal tat hissi, baharatlı yiyecekler yerken oral mukozada aşırı hassasiyet, konuşma zorluğu ve gecelerin sıkıntılı geçmesi, susuzluk duygusu, hareketli protezleri kullanma zorluğu, tükürük bezlerinde ağrı, şişme hissi ve öksürüktür."
|