En önemli sağlık sorunlarından biri olan diş ve diş eti hastalıklarına, hayatı doğrudan tehdit etmediği için gereken önem verilmiyor. Ağız ve diş sağlığında en önemli 2 hastalık, diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmaları.
Dişler, neredeyse bütün sistemleri olumsuz yönde etkileyen sürekli bir enfeksiyon odağı haline gelebiliyor, kalp, böbrek ve eklemlerde önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Diş eti hastalıkları kimi zaman diş yuvasının bulunduğu çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyen bir etki yapıyor. Diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları da etkileyebiliyor. Dişler neredeyse bütün sistemleri olumsuz etkileyen sürekli enfeksiyon odağı haline gelebiliyor vekalp, böbrek, eklemler, vb. yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara kaynaklık edebiliyor. İstanbul Diş Hekimleri Odası (İDO) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gamze Aren'den diş hastalıklarının vücudumuza ne gibi zararlar vediği konusunda bilgi aldık.
'4 FAKTÖR MEVCUT' "Diş çürüğü başlıca 4 faktörün etkisi ile oluşan multifaktöryel bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu faktörler dental biofilm olarak tanımlanan mikroorganizmaların oluşturduğu bir yapı, karbonhidrattan zengin bir diyet, bireyin kendi özellikleri, ve çürüğün oluşabilmesi için gerekli olan zaman faktörü olarak değerlendirilebilir. Çürükler önlem alınmadıklarında dişlerin içindeki canlı pulpa (dişin sinir damar paketini barındıran yapı) dokusuna ulaşarak bu yolla sistemik dolaşıma girerek enfeksiyonun yayılmasına neden olabilirler.
'GENEL SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLER' Ağız ortamında yaşayan çürük yapıcı mikroorganizmalar çıkardıkları çeşitli enzimleri ile özellikle vücuttaki bazı dokulara rahatlıkla yapışabilme özelliği taşırlar. Bu Prof. Dr. Aren özellikleri ile ilgili dokulara tutunan mikroorganizmalar genel sağlığı olumsuz yönde etkileyecek bozukluklara neden olabilirler. Bunların içinde en önemlilerinden kalp dokusunda enfeksiyon yaratan infektif endokardit oldukça ciddi sonuçlar yaratabilir. Kökeninde diş ve diş eti dokusu kaynaklı pek çok mikroorganizma bulunmaktadır. Böbrek dokusu üzerinde de benzer sorunların doğabileceği yine yapılan çalışmalarda bildirilmiştir. Ani ortaya çıkan yüksek ateş, iltihap bulguları, ve eklem ağrıları fokal enfeksiyon odağı açısından mutlaka ağız ortamının da değerlendirilmesini zorunlu kılmaktadır."