Kimileri, 50'ye merdiven dayadığını düşünerek yaşlılık sendromuna girer. Oysa ki çocukların büyüdüğü, işlerin azaldığı, en azından rayına girdiği bahardır bu yıllar... 50'den sonraki yaşlar, artık kişinin kendisine zaman ayırdığı en önemli dönemdir.
ABD'li sağlık yazarı Bill Phillips'e göre; bu yaştaki kişilerin sağlığın ana kurallarını bilmeleri ve o yaşın fizyolojisi, psikolojisi ve esasları hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları gerekir, bir anlamda, kendi kendinin doktoru olmak zorundadır. 50'li ve üzerindeki yaşlarda, sağlık çok daha önem kazanır. Geçen senelerde beslenme alışkanlıklarının artı ve eksilerin ortaya çıktığı bir dönemdir. En azından şimdi yediklerinize dikkat etmeye karar verdiyseniz çok iyi bir adım attınız demektir. Yaşlılığa giden yolda fazla kilolardan kurtulmanın son dönemecidir 50'li yaşlar. Vücudun, en çok vitamin, kalsiyum ve demire ihtiyacı vardır. Yağ oranları kalp ve damar hastalıklarının başladığı bu yaşlarda, önemini bir kat daha artırır. Riskli hastalıkların basamağında yeme alışkanlıklarından ve sigaradan acil olarak kurtulmak gerekir. 50 ve üzeri yaşlarda dikkatle üzerinde durulması gereken konu, kişinin kendi sağlığını iyi şekilde tanımasıdır. Bill Phillips'e göre; bu yaşlardaki kişiler mutlaka kendi kendilerinin doktoru olmalıdırlar. Yaşlılıkta kalp ile damar hastalıkları, hipertansiyon, eklem ve kemik hastalıkları, kanser, kabızlık ve şeker hastalığına yakalanma riski artar.
BU BESİNLERİ TÜKETİN * Kalp, damar hastalıkları ve hipertansiyon: Diyetteki yağ miktarındaki artış, az posalı diyet, hareketsizlik, şişmanlık gibi etmenler kötü huylu kolesterole neden olurlar. Diyetteki yağ miktarı azaltılmalı, bitkisel sıvı yağlar, zeytinyağı ve katı yağlar dengeli olarak tüketilmeli. Tuz tüketimi azaltılmalı.
* Kemik hastalıkları: Süt ve süt ürünleri gibi kalsiyumlu yiyecekler tüketmeye çalışın, her gün düzenli olarak öğleden sonra güneşe çıkın.
* Kanserler: Sigara, yanmış ve dumanlanmış, çok tuzlu, çok yağlı besinlerden uzak durun, C ile E vitamini gibi antioksidan vitaminler alın, posa ve kalsiyumlu gıdaları her gün tüketin, alkol, çevre kirliliğinden uzak durun ve mutlaka domates yiyin.
* Diyabet (şeker hastalığı): Şişmanlık, dengesiz diyet ve kalıtım diabetin başlıca nedenleridir. Bunu önlemek için E vitamini alımı şarttır. E vitamini, ceviz, ayçiçeği, avokado ve fıstıkta bol miktarda bulunuyor.
* Kabızlık: Diyette posalı besinlere yer verilmelidir. Çiğ sebze ve meyve ile kurubaklagiller ve kepekli ekmek kullanımı uygun olur. Yeterince sıvı alınmalıdır. Kayısı ve erik hoşaf veya marmelatı ile ıhlamur gibi içecekler kabızlığı önler. Fiziksel aktivite artırılmalıdır. Uzun süre kabızlığı önleyici ilaçların (laksotiflerin) kullanımı sakıncalıdır. Çok zorunlu hallerde kısa süre alınabilir.