Beyin sağlığı açısından; dengeli beslenmenin yanı sıra hafızayı güçlendiren balık, ceviz ve fındık tüketmek de önem taşıyor.
Beyin sağlığı ve iyi bir hafıza için dengeli ve bilinçli beslenme şarttır. İnsan vücudu ve beyin; ihtiyacı olan binlerce biokimyasal maddenin bir bölümünü, dışardan besinlerle alır. Ancak bunun yanında önemli bir bölümünü kendisi üretir. Beyin, Omurilik, Sinir Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Canbaz, beyin sağlığı açısından dengeli beslenmenin önemini anlattı: Dışarıdan alınan ya da vücutta imal edilecek olan bu önemli yapı taşları, tükettiğimiz besinlerde yeterince mevcut değilse (yani dengesiz ya da yetersiz beslenildiğinde) tüm vücut fonksiyonlarında aksamalar olduğu gibi beyin fonksiyonlarında da unutkanlık, dikkat dağınıklığı, anlama, algılama güçlüğü gibi sorunlar ortaya çıkar.
BESLENME ALIŞKANLIĞI Özellikle beyin ve sinir sisteminin gelişiminin tamamlandığı erken çocukluk çağındaki protein ve diğer temel taşların eksikliği, zekayı olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle özellikle çocukluk çağında dengeli ve zengin çeşitli gıdalarla beslenme, çocuğun gelecekteki zekası için çok önemlidir. Ancak unutulmamalıdır ki zeka için tek şart çocukluk çağındaki iyi beslenme değildir. Zira zekada kalıtım ve sosyal çevrede çok önemlidir. Dengeli beslenmenin yanında beyin sağlığı açısından özellikle gerekli gıdalar ise; balık, ceviz, fındık, yumurta, ıspanak, buğday ve balık yağıdır. Bunların hepsinin ortak özelliği Omega-3 adı verilen bir madde içermeleridir.