Böbrekler; vücudun sıvı ve tuz dengesinin korunması, kan basıncının kontrolü, kemik gelişimi gibi birçok önemli fonksiyonu birlikte yapıyor
***
Böbrekler, birçok görev üstleniyor
Vücudun su, tuz, kalsiyum dengesini sağlaması, idrar aracılığı ile zararlı maddelerin ve ilaçların vücuttan atılması ve hormon, şeker metabolizmasına katkıları gibi yaşamımız için çok büyük görevler üstlenen böbreklerimiz ve hastalıkları hakkında Türk Böbrek Vakfı İç Hastalıkları ve Nefroloji Bilim Dalı Uzmanı Dr. Bilal Görçin'den bilgiler aldık. "Vücudumuzda bel kemiğimizin sağında ve solunda 2 adet böbreğimiz bulunur" diyerek söze başlayan, Dr. Görçin şunları anlattı:
1 MİLYON ÜNİTE... "Her böbrek 11-12 cm uzunluğunda ve 125-150 gr ağırlığındadır. Her böbrekte yaklaşık 1 milyon adet fonksiyon gören ünite (nefron) bulunur. Bu ünitenin kabaca görevi damarlarla kendine gelen kanı süzmek, süzüntüyü de günlük ihtiyaca göre bir kısmını tekrar emerek vücuda geri kazandırmak, kalanı da idrar olarak atmaktır. Bu idrar, böbrek içinde bir havuzda toplanır, idrar boruları (ureter) aracılığıyla ile idrar torbasına (mesane) gelir. Mesane dolduğunda idrar yapma isteği uyanır ve idrar dışarı atılır.
OLAĞANÜSTÜ YAPISI VAR Kalbimiz bir dakikada 5 litre kanı vücudumuza gönderir. Bunu yüzde 20'si böbreklere gider. Kalp, günde 5 lt x 60 dk x 24 saat 7 bin 200 litre kanı pompalar. Yüzde 20'si 1800 litre yapar. Ya-ni böbreklerimize günde 7 bin 200 litre kan gelir ve süzülür. 180 litre sıvı, süzüntü olarak böbreğin içinde kanallara geçer. Böbreklerimizin içindeki kanalların boyu (damarlar hariç) 120 kilometredir. 180 litre sıvı bu kanallardan geçerken yüzde 99.5'i geri emilir. 1-1.5 litresi günlük idrar olarak atılır. Bu, sadece suyun dengesinde böbreklerin olağanüstü yapısını ve fonksiyonlarını göstermesi açısından verilmiştir."