Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 18 Temmuz 2005
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Kalp sağlığınız için beslenmeye dikkat
Gıdalardaki yağlar
Yüksek kan basıncı

Kalp sağlığınız için beslenme önerileri



Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı; kalp hastalıkları için risk oluşturan yüksek kolesterol, hipertansiyon ve şişmanlık gibi durumlara olumlu katkılar sağlıyor...

***

Kalp sağlığınız için beslenmeye dikkat

Bundan 150 yıl önce hiç bilinmeyen kalp hastalıkları, günümüzde kadınlarda ve erkeklerde birinci ölüm sebebidir. Anadolu Sağlık Merkezi Kalp Sağlığı Bölümü'nden Kardiyolog Dr. Osman Akdemir, beslenme ile kalp sağlığının ilişkisini anlattı. Akdemir'e göre; kalp hastalıkları için risk oluşturan aşağıdaki 3 önemli duruma, sağlıklı bir beslenme alışkanlığı olumlu katkı sağlamaktadır:

* Yüksek kolesterol

* Yüksek kan basıncı (hipertansiyon)

* Fazla kilo-şişmanlık

YÜKSEK KOLESTEROL FAKTÖRÜ
Balmumu benzeri bir madde olan kan dolaşımındaki kolesterolün yüzde 75'i karaciğerde imal edilirken, yüzde 25'i aldığımız gıdalardan emilir. Gıdalarla aldığımız yağın miktarı ve türü kan kolesterol düzeyine önemli ölçüde etki eder. Yüksek kolesterolün kalp hastalığı riskini artırdığı bilinmektedir. Dolaşımdaki fazla kolesterol, kalbi besleyen damarların iç yüzeylerinde plak adı verilen birikimler yapmakta, bu plaklar büyüyerek kan dolaşımını engelleyebilmektedir. "Az yağlı, az kolesterollü beslen" önerisini bu nedenle duymayanımız kalmamıştır. Ancak artmış kalp hastalığıyla ilişkili olan sanıldığı gibi tüketilen yağın miktarından ziyade yağın türüdür.

KÖTÜ YAĞ KAYNAKLARI
Doymuş ve trans yağların tüketimi "kötü kolesterol" olarak bilinen LDL-kolesterol düzeyini, dolayısıyla kalp hastalığı riskini artırmaktadır.
Bu tip yağların, alınan toplam kalorinin yüzde 10'unu aşmaması gerekmektedir. LDL-kolesterolü yüksek olan ya da kalp hastası olanlarda bu oran yüzde 7'nin altına, kolesterol alımı günde 200 mg'ın altına inmelidir. Margarin, kırmızı et, yumurta sarısı, tam yağlı süt ve ürünleri, kızarmış gıdalar, hamburger ve benzerleri, ticari unlu mamuller bu tür "kötü" yağların başlıca kaynaklarıdır. Doymamış yağlar ise LDL-kolesterol düzeyini düşürürken "iyi kolesterol" olarak adlandırılan HDL-kolesterolü artırmaktadırlar. Zeytinyağı, fındık yağı, mısırözü yağı, balık, ceviz, soya fasulyesi, bu "iyi" yağların kaynaklarıdır ve beslenmede bunlara ağırlık verilmelidir.




DİĞER PAPATYA HABERLERİ
Hobinden tanırım seni!2005 saç modası
Uzman Doktorlar...Mantar kolay bulaşıyor
Yalan söylediği an tepki verinErkek sinek giremez!
Eşsiz bir tatil içinOn-line alışveriş devri
8 yaş çocuğunun fiziksel,...Östrojen kullanımı kanser...
Günde 5 öğün sebze ve...A'dan Z'ye Hastalıklar
Söylemeye utandığınız...9 ay boyunca jean giyeceksiniz
Lezzet SofrasıÇizgi ötesi
Aşk Günlüğü
GÜNCEL
Ölüme Ölüme el ele gittiler
Terör kurbanı sevgililerin geçtiğimiz hafta Çeşme'de bomba patladı...
İnsanlık ölmedi!
Zorbalık bu!
Manisa panikte
Neron Nurcan!
Kanadalı geline Yörük düğünü
Türkiye'nin ilk dadı okulu
SPOR
Yıldırım Yıldırım operasyon
Yıldırım'ın, Daum'un mutlaka takımda kalmasını istediği Rüştü ile...
Pires'i mutlaka bitirin
Avantaj yine bizde
Ribery şoka girdi
İlle de iki yabancı
Efsane olacağım
Yeterli değil
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Açık 29 C,Açık 20 C
ANKARA - Par. Bul. 27 C,Açık 13 C
IZMİR - Açık 34 C,Açık 18 C
ANTALYA - Açık 30 C,Açık 20 C
ADANA - Açık 29 C,Açık 23 C
EKONOMİ
IMKB E: 28.427,270 D:% -0,26
DOLAR S: 1,332 D:% 0,04
EURO S: 1,604 D:% -0,47
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu