Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı; kalp hastalıkları için risk oluşturan yüksek kolesterol, hipertansiyon ve şişmanlık gibi durumlara olumlu katkılar sağlıyor...
***
Kalp sağlığınız için beslenmeye dikkat
Bundan 150 yıl önce hiç bilinmeyen kalp hastalıkları, günümüzde kadınlarda ve erkeklerde birinci ölüm sebebidir. Anadolu Sağlık Merkezi Kalp Sağlığı Bölümü'nden Kardiyolog Dr. Osman Akdemir, beslenme ile kalp sağlığının ilişkisini anlattı. Akdemir'e göre; kalp hastalıkları için risk oluşturan aşağıdaki 3 önemli duruma, sağlıklı bir beslenme alışkanlığı olumlu katkı sağlamaktadır:
* Yüksek kolesterol
* Yüksek kan basıncı (hipertansiyon)
* Fazla kilo-şişmanlık
YÜKSEK KOLESTEROL FAKTÖRÜ Balmumu benzeri bir madde olan kan dolaşımındaki kolesterolün yüzde 75'i karaciğerde imal edilirken, yüzde 25'i aldığımız gıdalardan emilir. Gıdalarla aldığımız yağın miktarı ve türü kan kolesterol düzeyine önemli ölçüde etki eder. Yüksek kolesterolün kalp hastalığı riskini artırdığı bilinmektedir. Dolaşımdaki fazla kolesterol, kalbi besleyen damarların iç yüzeylerinde plak adı verilen birikimler yapmakta, bu plaklar büyüyerek kan dolaşımını engelleyebilmektedir. "Az yağlı, az kolesterollü beslen" önerisini bu nedenle duymayanımız kalmamıştır. Ancak artmış kalp hastalığıyla ilişkili olan sanıldığı gibi tüketilen yağın miktarından ziyade yağın türüdür.
KÖTÜ YAĞ KAYNAKLARI Doymuş ve trans yağların tüketimi "kötü kolesterol" olarak bilinen LDL-kolesterol düzeyini, dolayısıyla kalp hastalığı riskini artırmaktadır. Bu tip yağların, alınan toplam kalorinin yüzde 10'unu aşmaması gerekmektedir. LDL-kolesterolü yüksek olan ya da kalp hastası olanlarda bu oran yüzde 7'nin altına, kolesterol alımı günde 200 mg'ın altına inmelidir. Margarin, kırmızı et, yumurta sarısı, tam yağlı süt ve ürünleri, kızarmış gıdalar, hamburger ve benzerleri, ticari unlu mamuller bu tür "kötü" yağların başlıca kaynaklarıdır. Doymamış yağlar ise LDL-kolesterol düzeyini düşürürken "iyi kolesterol" olarak adlandırılan HDL-kolesterolü artırmaktadırlar. Zeytinyağı, fındık yağı, mısırözü yağı, balık, ceviz, soya fasulyesi, bu "iyi" yağların kaynaklarıdır ve beslenmede bunlara ağırlık verilmelidir.