Yeşil çay, iyileştirici özelliği bulunan antioksidan bakımından çok zengin... Siyah çayda ise, faydalı maddelerin birçoğu işlem görürken kayba uğruyor.
ÇAY; "siyah", "oolong", "yeşil" ve "beyaz" olarak 4 kategoriye ayrılıyor. Hepsi "Camelia Sinensis" adlı bitkinin yapraklarından elde ediliyor. Çayları farklı kılan, üretim aşamasındaki fermantasyon. Siyah çay, yaprakların yavaş yavaş kurutularak, fermente edilmesiyle elde ediliyor. Yeşil çay üretiminde ise, yapraklar toplanır toplanmaz hemen kavrulup hızlı bir şekilde kurutuluyor. Siyah çay okside edilirken, yeşil çay ise herhangi bir işlem görmüyor. Bundan dolayı yeşil çay, vücuda siyah çaydan daha faydalı. ABD'de üretilen yeşil çay hapları, yeşil çayın sıkça kullanıldığı Japonya ve Çin'de büyük ilgi görüyor.
DİŞ SAĞLIĞINA DA YARDIMCI Yeşil çay, iyileştirici özelliğe sahip antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Bunlardan biri EGCG (epigallocatechingallate) maddesidir. Ayrıca flüorür, polifenoller ve tanen maddelerini de içeriyor. Yapılan klinik çalışmalar; yeşil çayı düzenli olarak içmenin kolesterol seviyesini ve kan basıncını düşürerek kalp hastalıklarına karşı koruma sağladığı, diş sağlığına yardımcı olduğu (flüorür sayesinde çürüklerle mücadelede etkili olduğu), diş eti hastalıklarının tedavisinde yardımcı olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca yeşil çay, aşırı kilolu insanlarda yağ yakma sürecini hızlandırıyor.