"35 yaşında bir erkeğim. Midemde ağrı, yanma ve ekşime mevcut. Yediklerim gece uzandığımda ağzıma geliyor. Acaba reflü hastası mıyım?" CEVAP: Reflü, tanım olarak mide içeriğinin bir zorlama olmaksızın yemek borusuna geçmesi ve yakınmalara ya da yemek borusu alt ucunda lezyonlara, hasara (ülser, vs.) yol açmasıdır. Göğüste yanma şeklinde kendini gösterir. Ne yazık ki kesin bir türkçe karşılığı olmayan bu yakınma, bazen doğrudan göğüs kemiği arkasında, bazen de mideden göğüse yayılan bir yanma hissi şeklinde tanımlanır.
Ağır yemekler sakıncalı Esas sorun, yemek borusu kaynaklı yanmanın kalp yanmasından ayrılmasıdır. Özellikle yemeklerden birkaç saat sonra bazen de gece uykudan uyandıracak şiddette oluşur. Ağıza acı-ekşi su, yemeklerin gelmesi de bu hastalığın belirtilerindendir. Genellikle ağır bir yemeği izleyerek ortaya çıkar. Bazen göğüste yanma ile birlikte bazen de tek başına ortaya çıkabilir. Sürekli boğaz temizleme, ses kısılması ve kaybı, sürekli farenjit veya larenjit sorunu tanımlayan olguların önemli bir kısmında da reflü hastalığı bulunur. Sürekli öksüren her 3 hastanın 2'sinde esas nedenin reflü hastalığı olduğu gösterilmiştir.
Kalp yanmasından ayrıdır Reflü hastalığı bir grup hastada, kalp ağrısından ayrılması neredeyse olanaksız şekilde göğüs ağrısı oluşturur. Bu hastalara koroner anjiografi dahil tüm tetkikler yapılmış olsa da kalbe ait sorun saptanamaz. Reflü, başta çocuklar olmak üzere bir grup hastada dişlerde doku zedelenmesi oluşturmaktadır. Eğer bu belirtilerin tamamı sizde varsa bir hekime danışmanızda fayda bulunmaktadır.