Her biri alanında uzman olan 6 doktor hizmetinizde. Büyük ilgi gören yazı dizisine, okuyucularımızdan soru yağıyor. Sorular geliş sırasına göre yanıtlanacaktır...
***
Düzenli bir uyku için...
"Son günlerde uyku düzenim öylesine bozuldu ki, kabus dolu günler yaşıyorum. Düzenli bir uyku için ne yapmalıyım?" CEVAP: Sıkıntı, gün içinde yaşanan olayların zihinde devamlı canlandırılması ve yoğun heyecanların uykuyu etkilediği bilinmektedir. Dengeli bir uyku düzeni oluşturmak, hastalıklarla mücadelede çok önemlidir. Vücudun mutlak dinlenmeye ihtiyacı vardır. Günlük yaşantıdaki önemli değişiklikler, en sık karşılaşılan uykusuzluk nedenidir. Seyahat, çalışma saatlerinde değişiklik, yeme, egzersiz, eğlence gibi davranışlarda her zamankinden farklı olarak görülen aksamalar ve ilişkilerdeki sorunlar, uykusuzluğa yol açmaktadır. Tatminkar bir uyku için her gün aynı saatte yatılması ve yataktan aynı saatte kalkılması gereklidir. Egzersiz uykuya yardımcı Sabahları yapılan düzenli egzersiz, uyku düzeni açısından önemlidir. Düzenli egzersiz dinlendiricidir ve uykuyu geliştirir. Düzenli olarak doğaya ve güneş ışığına çıkılmalıdır. Yatak odasının ısısı rahat edecek şekilde ayarlanmalı, uyurken yatak odası sessiz ve karanlık olmalıdır. Yatağa gitmeden hemen önce, kas gevşetme egzersizleri ile hoşa giden hayal, masaj ve ılık banyoların olumlu etkisi vardır.
"Kanserle ilgili olarak basında ve kamuoyunda pek çok şey yazılıp çizilmekte. Acaba kanserden korunmak için neler yapmalıyız?" CEVAP: Kanser, anormal hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalması ve yayılmasıdır. Kansere kimyasal maddeler, radyasyon, virüsler gibi çevresel faktörler yol açabileceği gibi hormonal sistem, bağışıklık sistemi bozuklukları veya kalıtım da neden olabilir. Sigara içmeyerek, beslenme alışkanlıklarına ve yaşam tarzına dikkat ederek, güneş ışınlarından korunarak, kanserden korunmak mümkün. Zira, sigara ve tütün ürünlerinin akciğer kanseri, ağız, yutak (farinks), soluk borusu (larinks), yemek borusu, pankreas, rahim ağzı (serviks), böbrek ve idrar torbası (mesane) kanserlerine yol açtığı kesin olarak bilinmektedir. Sadece sigara içenler değil, pasif sigara içicileri de bu hastalığa karşı risk altındadır.
Beslenmeye dikkat Ayrıca, bitkisel kaynaklı besinlerin fazla tüketilmesi, özellikle hayvansal kaynaklı yüksek yağlı gıdaların sınırlandırılması, bitkisel yağların tercih edilmesi, fiziksel olarak aktif olup egzersiz yapılması ile ideal ağırlığın korunması ve alkol tüketiminin sınırlandırılması da kanserden korunmada yararlıdır. Kanserden korunmak için güneş ışınlarından korunmak da gereklidir. Bazal ve skuamöz hücreli deri kanserleri güneş ışınlarına maruz kalma sonucunda ortaya çıkarlar. Güneş ışınından korunulması ile bu kanserlerin gelişimi engellenir.