MERCANKÖŞK: Ballıbabagillerden, yapraklan küçük ve ıtırlı bir saksı bitkisi olan mercanköşk; bazı bölgelerde "merzeng" olarak da adlandırılır. Anadolu'nun bazı bölgelerinde yabanmercanköşke de rastlanmaktadır. Yabanmercanköşke "farekulağı" da denilir. Ancak "farekulağı" denilen ve cuhagillerden, tohumu kuşyemi olarak kullanılan bir başka bitkiyle karıştırmamak gerekir. Mercanköşk, Türk mutfağında olduğu kadar Avrupa ülkelerinin mutfaklarında da çok kullanılan bir bitkidir. Sindirimi kolaylaştıncı bir etkisi olduğundan, av etleri gibi sindirimi zor yemeklerde mutlaka kullanılır.
TARHUN: Doğu Avrupa ülkelerinde yetişen bileşikgillerden kokulu bir bitkidir. Yaprağının çok baharatlı olmasından ötürü; salçalı et yemeklerinde, soslarda, yumurtalarda ve salatalarda kullanılır. Tarhun karıştırılmış sirkeyle yapılan mayonezlerin kendisine has bir lezzeti ve kokusu olur. Tarhunlu sirke şöyle yapılır: 2 avuç dolusu tarhun, iyice yıkandıktan sonra bir şişeye konulur. Üzerine yarım litre sirke boşaltılır ve 2-3 ay beklettikten sonra süzülerek başka bir şişeye aktarılır. Gerektikçe kullanılır.