Brüksel'deki Kıbrıs düğümünü Erdoğan'ın çıkışı çözdü Başbakan masadan kalkınca, AB liderleri geri adım attı.
'Hemen paraf' isteği kızdırdı Brüksel'deki zirvede müthiş bir Kıbrıs düellosu yaşandı. AB liderlerinin Kıbrıs'ın tanınması şartını reddeden Türk heyeti, diplomatik bir zafer kazandı. AB, Rumlar'ın dolaylı tanınmasına yol açacak Ankara protokolüne hemen paraf atılmasını şart koşunca, Erdoğan masadan kalktı.
Sözlü güvence yeterli olacak Erdoğan, danışmanlarına "Dönüyoruz" dedi. İki kez 5'li liderler zirvesi yapıldı. Yazılı belge isteyen Rumlar'ın istediği olmadı, Türkiye'nin sözlü güvencesi yeterli sayıldı. AB, Türkiye'nin imza için niyet beyanında bulunmasının 'tanıma' anlamına gelmeyeceği şerhini de kabul etti.
Askı'da insiyatif bize geçti AB liderleri 3 Ekim'e kadar Kıbrıs sorununun çözülmesi ya da Türkiye'nin Rum kesimini resmen tanıması gerektiği yönunde görüş birliğine vardı. Ayrıca 'kalıcı sınırlamalar' ifadesinin başına 'gerektiğinde' ifadesi eklendi. Müzakerelerin askıya alınma konusunda da insiyatif bizde. Türkiye istemezse askı gündeme gelmeyecek.
***
'Dönerim' resti
AB Zirvesini tıkayan çözümsüzlüğü Erdoğan'ın "Ankara'ya dönerim" resti çözdü. Panikleyen AB liderleri geri adım attı, anlaşma sağlandı.
Brüksel'de AB Zirvesi'nde Kıbrıs konusu ile tıkanan görüşmelerin çözümsüzlüğe gitmesi üzerine Başbakan Erdoğan, öğle saatlerinde Türkiye'ye dönme kararı aldı. Erdoğan Saat 15.00'de bir basın toplantısı düzenleyip, görüşmeci olarak Gül'ü bırakarak Ankara'ya dönmenin hazırlıklarına başladı. Başbakan Erdoğan, AB Dönem Başkanı ve Hollanda Başbakanı Balkanende'ye "Masadan kalkarız. Hiçbir şekilde imzalamayız. 600 bin Rum'u 70 milyon Türk'e tercih ettiniz. Demek ki, size hiçbir şey anlatamamışız" şeklindeki resti, liderleringeri adım atmasında etkili oldu.
HABER BOMBA GİBİ DÜŞTÜ Türkiye Başbakanı'nın ayrılacağı haberi zirveye bir anda bomba gibi düştü. Ardından Türkiye'nin kabul edebileceği bir çözüm bulmak için arayışlar içine itti. İngiltere Başbakanı Blair, Erdoğan ile temas kurdu ve o sırada başlamış olan Kıbrıs için 5'li zirveye davet etti. İngiltere, Fransa, Almanya, Yunanistan ve Hollanda liderlerinin yaptığı toplantıya Erdoğan da katıldı. Pazarlıklar hızlandı ve uzlaşma sağlandı.
İSTEDİĞİNİ ALDI Türkiye ile AB Dönem Başkanlığı ve bazı ülkeler arasında gün boyu süren toplantılarda, AB zirvesinin sonuç bildirisinin Kıbrıs paragrafı üzerinde uzlaşmaya varıldı. Söz konusu uzlaşma Dönem Başkanlığı tarafından AB Konseyi'ne götürüldü. Diplomatik kaynaklar, AB Konseyi'nde Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un da bulunduğuna dikkat çektiler. kıbrıs konusunun dışında müzakere metninde de Türkiye'nin istediği yönde düzeltmeler yapıldı. tek başına kalan Rum yönetimi değişiklikleri engelleyemeyince anlaşma Türkiye'nin istediği gibi neticelendi.