BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ? Doğadan sofranıza... ANASON: Bisküvilere çok hoş bir aroma katar. Karın ağrısı, hazımsızlık, mide ve bağırsak gazlarını gidermekte etkilidir. Haziran-Ağustos aylarında beyaz renkli çiçekler açan, 50-60 cm yüksekliğinde, kokulu, ince yapraklı, narin dallı bir yıllık bir bitkidir. Gövdesi dik, silindir biçiminde, içi boş, çok dallı, tüylü ve üstü çizgilidir. Alt yaprakları uzun saplı, oval veya kalp biçimindedir. Çiçekler bileşik şemsiyelerde toplanmışlardır. Meyveleri armut şeklinde küçük, üzeri tüylü, yeşilimsi sarı renklidir. Kullanılan kısmı, meyveleri ve yapraklarıdır. Meyveleri tamamen olgunlaştıktan sonra toplanır ve gölgede kurutulur. Başta Ege bölgesi olmak üzere, bütün Anadolu'da bahçelerde yetiştirilir. Meyvelerinde nişasta, müsilaj, sabit ve uçucu yağ bulunmaktadır. Uçucu yağ miktarı, bitkinin cinsine ve yetiştiği yerin şartlarına bağlıdır. Uçucu yağın yüzde 80-90'ı anetoldür. Anetol, zehir etkili fakat bu etkisi çok olmayan bir maddedir. Meyvelerinden su buharı distilasyonu ile elde edilen anason yağı, hemen hemen renksiz ve karakteristik kokuludur. Anason karın ağrısını, mide ve bağırsak gazlarını gidermekte etkilidir. Hazmı kolaylaştırıcı ve göğsü yumuşatıcı özellikleri vardır. Ayrıca nefes darlığı, öksürük ve kalp çarpıntısı rahatsızlıklarında da etkilidir. Yüksek dozda alındığında baş ağrısı, uyuşukluk, görme zorluğu yapar. Daimi kullananlarda anisizm hastalığına sebep olur. Bilhassa çocuklara uyku vermede, midede teşekkül eden gazları gidermede çok faydalıdır. Bebekler için 1 çay kaşığı tohum 1 bardak suyla karıştırılıp, çay hazırlanır. Yemeklerden önce veya süte katılarak, birkaç çay kaşığı verilir. Büyükler, çayı günde 2-3 bardak içebilir.