Uyku periyotlarının sapması, uykuyu kalitesiz hale getiriyor Bunu önlemek için fiziksel ve çevresel sorunlar iyileştirilmelidir
***
Sağlıklı uyku için neler yapılmalı?
Sağlıklıbir uyku için öncelikle kişinin iç huzuru önemlidir. Günlük yaşantıdaki olumsuzlukları yatakta tetrar düşünen ve bu düşüncelerden kurtulamayan kişinin, elbette ki uykusu kacacaktır. SSK İstanbul Eğitim Hastanesi Nöroloji Kliniği Şefi Doç. Dr. Orhan Yağız, bu konuda şu önerilerde bulundu:
GEVŞEME EGZERSİZLERİ, ILIK BANYO "Yatak odasında alıştığımız yerde uyumaya özen göstermeliyiz. Bu mekan rahat, sessiz, huzur verici olmalıdır. Uyku öncesi aşırı yemek ya da açlık, uyarılmışlık durumu ve gerginliği artırabilecek aşırı zihnsel ya da bedensel aktivite, aşırı kahve, tütün, alkol ve kolalı içeceklerden sakınma, yatak odasının aşırı ses, ışık, soğuk ya da sıcaktan arındırılması gibi tedbirler alınmalıdır. Uykuyu engelleyebilecek ya da sürekliliğini bozabilecek ilaç alımı engellenmelidir. Örneğin; uyarıcı, diüretik (idrar söktürücü) ilaçlar gibi. Uyku öncesi gevşeme egzersizleri yapma, ılık duş alma da önerilebilir. Eğer gerekliyse, hastanın uyku sorununda da rol oynayabilecek çalışmaların ele alınacağı psikoterapötik yaklaşımlarda bulunulur. Diğer yöntemlerden yararlanmayan hastalara, uyku kısıtlama tedavisi önerilebilir. Bu tedavi, hasta ile hekim arasında iyi bir kooperasyonun (iletişiminin) kurulabilmesi ile başarılı olabilir."