ÇOCUKLAR, yedikleri ile harcadıklarını dengelemek zorundadır. Bünyesinin çalışması için hayatının ilk 20 yılında çok kaloriye ihtiyacı olacaktır. Ancak, bünyeye yalnızca belirli miktarda kalori vermek yetmez. Bu kalorilerin çeşitli besin maddelerinden gelmesi gerekmektedir. Bu besin maddelerini şöyle incelemek mümkün.
* FOSFOR: Kalsiyumun vücuda yararlı hale dönüşmesini sağlar. Normal bir beslenme, gerekli fosforu almak için yeterlidir. Peynir, süt, yumurta sarısı en iyi fosfor kaynaklarıdır.
* GLÜSİDLER, KARBONHİDRATLAR, ŞEKERLER: Bunlar enerji veren gıda maddeleridir. Yaşamak için enerji harcamanız gerekir. Beşiğinde yatan bir bebek, fazla hareket etmemesine rağmen çok enerji harcar. Bunun için şekere ihtiyacı vardır. Şekerin her gramında 5 kalori bulunur.
İki tip şeker vardır: Hızlı şekerler: Şeker kamışı, şeker pancarından elde edilen şekerler ve balda, meyvede bulunan şekerlerdir. Ağır şekerler: Pirinç, makarna, ekmek ve genel olarak bütün nişastalı gıdalarda bulunur. Birinci tür şekerler hızla kana karışır, ikinciler ise ağır ağır emilir. İkinci tür şekerler tercih edilmelidir.
* İYOT: Tiroit bezinin çalışması için gereklidir. Tiroid bezi boyunda bulunur, en önemli işlevi enerji kullanımını kontrol etmektir. Normal bir beslenme düzeninde, iyot yeterince bulunur. İyot, balıkta bol miktarda vardır.
* KALORİLER: Vücudun ihtiyacı olan gıda miktarı, kalori ile ölçülür. Gıdaların besin değeri de kalori ile ifade edilir. Örnek: Bir oduncunun günlük ihtiyacı 4500 kaloridir, yeni doğmuş bir bebeğinki ise kilo başına 120 kaloridir. 2 ila 6 aylık bebeğinki 110, 6 ila 12 aylık bebeğinki 100, 1 yaşından 3 yaşına kadar ise 90 kaloridir. 1 litre anne sütünde (ve inek sütünde) 700 kalori vardır.