Böbrek hastaları için özel diyet
Böbrek rahatsızlığı çekenler içen, diyet uzmanından çok önemli reçeteler....
Çocuğunuzun okula uyum sorununu nasıl yenersiniz?
Şişmanlığa karşı yemeğe küçük, salataya büyük tabak...
*** Böbrek hastalığını diyetle kontrol edin
Böbrek fonksiyonlarının bozulmasıyla, organ işlevini yapamıyor ve toksinler vücuttan atılamıyor. Bu nedenle, beslenme alışkanlığı hayati önem taşıyor....
Diyet Uzmanı Emine Polatateş'in "saglik.tr.net"e verdiği bilgilere göre; böbrek fonksiyonlarının bozulmasıyla, metabolizmayı etkileyen önemli olaylar birbirini izler. Böbreklerden su, sodyum, potasyum, fosfor gibi maddeler ile üre, ürik asit, kreatin gibi protein atığı zehirli maddeler atılamaz, kanda birikir. Bu değişiklikler sebebiyle beslenmede bazı önlemler almak gerekir. Hastanın laboratuvar bulgularına göre doktoru özel bir diyet önerir. Diyet uzmanının hazırlayacağı diyet ile protein, tuz, potasyum, fostor ve su miktarları kontrol altına alınır. Yiyeceklerde birden fazla besin öğeleri bulunur. Hastanın hangi besin öğesinin hangi yiyeceklerde bulunduğunu bilmesi, diyetini iyi kullanmasını sağlar.
Protein * Vücut hücrelerinin yapıtaşıdır. Vücudun büyümesi, gelişmesi yıpranan hücrelerin onarılması için protein gereklidir. Et, balık, tavuk, süt ve türevleri, yumurta kaliteli protein kaynaklarıdır. Proteinin fazla alınmasında; bulantı, kusma, iştah azalması az alınmasında; yorgunluk, güçsüzlük, kilo kaybı olur.
* P o t a s y u m Böbrekler tarafından kontrol edilen madensel bir öğedir. Kandaki düzeyi 3.6-5.5 meq/L'dir Günlük gereksinimi 2 mg'dır. Vücudun asit-baz dengesi ve normal kalp atışı için önemlidir. Böbrek hastalarında potasyumun fazlası böbreklerden süzülemez, kanda potasyum seviyesi artar, kavun, koyu yeşil yapraklı sebzeler, bal kabağı, patates, domates, kuru fasulye, fındık ve sütte potasyum bulunur.
* F o s f o r Kalsiyum ile fosfor, kemiklerin ve dişlerin sertleşmesini sağlayan madensel öğelerdir. Kandaki düzeyi 2.5-4.2 mg'dır. Günlük gereksinimi 500-700 mg'dır Böbrek hastalarında fosforun fazlası vücuttan atılamaz. Kanda fosforun artması, kemiklerdeki kalsiyumun dışarı atılmasına sebep olur. Proteince zengin gıdalarda fosfor bulunur. Balık, sakatat, sosis, salam, sucuk, yumurta, süt ve türevleri, kuru baklagiller, kurutulmuş meyveler, tahıllar fosfor kaynaklarıdır.
* S o d y u m Vücuttaki madensel bir öğedir. Kandaki sodyum düzeyi 134-144 meq/ L'dır. Günlük sodyum gereksinimi 2.5-7 gr'dır. Bu da 7.5-18 gr sofra tuzudur. Böbrek normal çalışmadığı zaman sodyum vücutta kalır. Sodyumun fazlası vücutta sıvı birikimine sebep olur. Tuz içeren yiyecekler şunlardır: Sucuk, pastırma, salam, sosis, kavurma etler, dil, dalak, yürek, işkembe, soslar, hazır çorbalar, hazır her türlü gıdalar, tuzlu bisküvi, kraker, tuzlu kuruyemişler, konserve yiyecekler, salamura yiyecekler, turşular, zeytin, salça, soğan, sarımsak tozu.
* S ı v ı Akıcı durumda olan içeceklerdir. Su, kahve, çay, süt jöle, dondurma, çorba, soslar, meyve suları sıvı yiyeceklere örnektir. Böbrek hastalarının sıvıyı dışarı atma sorunları vardır. İdrar, kusma, ishal ve fazla terleme ile de vücuttan sıvı atılır. Böbrek hastaların alacağı sıvı miktarı günlük çıkartılan idrar oranına bağlıdır. Pratik olarak şu formülle hesaplanır: Alıncak Sıvı Miktarı 24 Saat x 0,5 x Ağırlık x 1 gün önce çıkartılan idrar miktarı Vücutta sodyum ve sıvının fazla bulunması yüksek tansiyon, nefes darlığı, ödem ve kilo artışına sebep olur. Fazla tuzlu yiyen kişi susar ve çok su içer. Çok su, kilo artışını sağlar. 1 su bardağı su 160 gram'- dır. 2 su bardağı su içildiği zaman ortalama yarım kilo alınır.
Sıvı kotrolü için * Sofra tuzu ve sodyumlu yiyeceklerden sakının. * Susuzluğunuzu giderecek kadar için. * Limon dilimleri ve çiklet ile ağzınızı nemlendirin. * Ağzınızı soğuk sıvılarla çalkalayın fakat içmeyin.
|