Daha çok kalça ve diz ekleminde rastlanan eklem kireçlenmesi, artan yaşlı nüfusla birlikte her geçen gün daha önemli bir sorun haline geliyor.
Her yaşta ortaya çıkan eklem kireçlenmeleri, daha çok ileri yaşlarda görülüyor. Kişinin, hareket kabiliyetinde yarattığı güçlük nedeniyle, günlük yaşamı son derece zorlaştırıyor. Eklem kireçlenmelerine, en sık kalça ve diz ekleminde rastlanıyor. Bu hastalıktan korunmak için neler yapılmalı, hastalık baş gösterdiğinde nasıl önlemler alınmalı veya hastalıkla birlikte gelen sıkıntıları nasıl gidermeli? Johnson & Johnson Medikal ve Şişli Belediyesi'nin işbirliğiyle düzenlenen panelde, Doç. Dr. Nadir Şen, kadınlar için bu soruları cevaplayarak, şu bilgileri verdi:
HAREKETLER KISITLANIR "Eklem kireçlenmesi ağrı ve hareket kısıtlılığı ile kendini gösterir. Ayrıca romatizmal hastalıklar, ihmal edilmiş kalça çıkığı, iyi tedavi edilmemiş kırıklar, eklem iltihabı ya da ileri yaşa bağlı kıkırdak aşınması, eklem kireçlenmesi ve sertliğinin başlıca nedenleridir. Eklem kireçlenmesinde zaman içinde hastanın hareketleri, kişisel bakım ve temizliğini yapamayacak kadar kısıtlanır. Ağrı, geceleri uyutmayacak düzeye ulaşır. Eklem kireçlenmesi oldukça sık görülür ve yaşlanmamızın doğal bir sonucudur. Ancak, her zaman şikayet verecek düzeye ulaşmaz.
KALÇA PROTEZİ YAPILABİLİR İlerleyen tıbbi teknikler sayesinde eklem kireçlenmesinde ve sertliğinde artık ağrısız bir yaşam olabilmektedir. Tedaviye adele güçlendirici egzersizler, ağrı kesici ve kıkırdak geliştirici ilaçlar, kilo verme ve fizik tedavi yöntemleri ile başlanır. Hastalığın ilerlediği ve bunların yetersiz olduğu noktada total kalçaprotezi gerekebilir. Eklem kireçlenmesinin ilerlediği durumlarda eklemi oluşturan kemikleri çıkartıp yerine yapay eklem koymaktan başka çare kalmamaktadır (total kalça protezi). Protez yapılan hastalar, yıllarca ağrısız olarak yaşamlarını sürdürebilir."