Derneğin kurucusu ve Başkanı Faruk Köse, gerçek mesleğinin bilgisayarcılık olduğunu, Türkiye'deki her türlü yiyecekten şüphe duymak gerektiğini belirtiyor. Köse, derneği şöyle anlatıyor:.
Arkadaşlarla bu konuda hep konuşuyorduk. Türkiye'deki gıda ürünlerinin İslami olmadığını, yeterince temiz olmadığını konuşuyorduk. Sonra bunları denetleyebileceğimiz bir dernek kurma fikri oluştu ve kurduk. Sadece Türkiye'de değil tüm dünya coğrafyasında bu faaliyetleri gerçekleştirmek istiyoruz. Biz buna helal sertifika demektense GİMDES Sertifikası demeyi tercih ediyoruz. Çünkü biz İslami kuralların yanı sıra gıda hijyeni, kalitesi ve uluslararası sertifikalara uygunluğu gibi konuları da önemsiyoruz.
İLAHIYATÇILAR... GİMDES'in yardımcı kurulları olarak bilim kurulu, danışma kurulu, gıda ürünleri kurulu, hukuk kurulu olmak üzere 4 kurul öngörülmüştür. Buralarda gıda, ziraat mühendisi, veterinerler ve ilahiyatçılar bulunacaktır. Sertifikalandırma, bu uzmanlar ve dernek yönetim kurulunun kararıyla yapılacaktır. Bir ürüne 'Helaldir' sertifikasını vermek için ilahiyatçılarla karar vereceğiz. 'Helal' dedikten sonra da sürekli denetleyeceğiz. Şu ana kadar herhangi bir resmi kurumla temasımız olmadı. Resmi kurumlarla aramızda yaptığımız sözleşmeye istinaden biz sertifika vereceğiz. Bunun yasal açıdan hiçbir engeli yoktur. Ücretleri ürüne göre belirleyeceğiz. Ama masrafları alacağız. Sertifikamız 1 yıllık olacak. Firmalara değil ürünlere bakacağız. Firmanın kime ait olduğu hiç önemli değil. Bugüne kadar 4 kişi müracaat etti ama sertifikayı alamadılar.