Laparoskopi, rahim, yumurtalık ve tüplerle pelvis ve karın içi organların değerlendirilmesi için uygulanan kısırlık tedavisinde altın bir yöntemdir.
Kısırlığın tanısında ve çoğu zaman tedavisinde çok önemli bir yere sahiptir laparoskopi... Çünkü; laporoskopi ile direkt görerek iç organların değerlendirilmesi sağlandığı için radyolojik tetkiklerden Histerosalpingografi (HSG rahim filmi) "Kısırlıkta ultrason vajinal abdominal" ultrasonografiye göre daha kesin ve net bilgi vericidir. Bu nedenle; laparoskopi kadın üreme organlarından rahim, yumurtalık ve tüplerle, pelvis ve karın içi organların değerlendirilmesi için uygulanan, kısırlık tanı ve tedavisinde altın standart olan bir yöntemdir. Genelde ilk aşama infertilite testlerinden problem saptanan hastalara, özellikle uzun süredir devam eden karın ağrısı, geçirilmiş pelvik enfeksiyon öyküsü ve geçirilmiş operasyonu olan kadınlarda da tanısal amaçla kullanılabilir. Laparoskopi tanısal amaçlı (diagnostik laparoskopi) olarak; tüplerin açık olup olmadığına, yumurtalığın genel görünümüne ve yapışıklık olup olmadığına, tüp-yumurtalık ilişkisine, rahmin genel görünümüne incelenmesi şeklinde olabileceği gibi tedavi amaçlı da (operatif laporoskopi) da uygulanabilir.
Tanısal (diagnostik) laporoskopi nasıl yapılır? "Kansız ameliyat" olarak da bilinen bu yöntem, hasta genel anestezi altında (uyumuş) iken göbek çukurundan 1cm'lik kesi yapılarak buradan optik bir cihaz ve kamera sistemi ile karın içi ve pelvisin normalden birkaç misli büyütülerek görüntülenmesi yöntemidir. İşlem için direk olarak trokar diye isimlendirilen 10 mm çapında bir boru ile karın boşluğuna girilebileceği gibi önce göbekten CO2 gazı ile karın yeterince şişirilip sonra trokar ile göbekten karın içine girilebilir. "Laparoskop" denilen ve bir kamera-monitör sistemine bağlı optik alet buradan karın içine sokulur. Bu şekilde karın boşluğundaki tüm organlar görüntülenir. Bu yöntem sayesinde rahim ağzından verilen "metilen mavisi" denilen mavi renkli bir sıvı ile tüplerin açık veya kapalı olup olmadığı da anlaşılabilir. Diagnostik laparoskopi sonrası hastanede kalma süresi oldukça kısa olup genelde yarım gün yeterlidir. (Sabah yapılıp öğlen taburcu edilebilir.)
Tanısal (diagnostik) laporoskopide neler değerlendirilir? Tanısal laporoskopide genel olarak aşağıdaki bulgulara bakılır: * Tüplerin açık olup olmadığına, * Yumurtalığın genel görünümüne, * Yapışıklık olup olmadığına, * Rahim ve douglas boşluğunun genel görünümü... * * * Hazırlayan İstanbul Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ozan Özolcay