* Yaşayan spermim yok. Çocuğum olur mu? Sperm sayısı normal ancak hiç hareketli sperm yoksa veya gelen sıvıda hiç sperm bulunmuyorsa o zaman TESE denilen işlem yapılır. Önce kadının yumurtaları hazırlanmaya başlanır. Yumurtalar istenilen boya geldiğinde toplanır. Aynı esnada erkeğin yumurtalıkları içinde sperm aranır. Sperm bulunursa hazır olan yumurtaların içine mikroenjeksyonla sokulur. Oluşan bebekler rahme konur. Böylece gebelik elde edilebilir. Spermi olmayan erkeklerin yüzde 60'a yakınında mikrotese yöntemi ile sperm bulunabilir
* Tüp bebek denedim tutmadı. Myom tedavi sırasında vardı o engellemiş olabilir mi? Myom rahim içerisine yakın ve rahim içerisine baskı yaparsa bebeğin tutunmasına engel olabilir. Bu durumda embrio transferi ertelenip, myom alındıktan sonra (genelde kapalı ameliyatla yani histeroskopi ile) dondurulmuş embrio transfer edilir.
* Daha önce iki kez deneme yaptık, bir kızımız var şimdi yine deneme yapmaya karar verdik SGK'dan faydalanabilir miyiz? Tüp bebek tedavileri sadece ilk gebelik için SGK tarafından karşılanıyor. Eğer bir çocuk varsa bugünkü yönetmelikle ne tüp bebek ödemesi ne de ilaçlardan faydalanabilirsiniz.
* Yumurtalıklarımda tembellik var. Adet düzensizliğim vardı. 4 aydır düzenli oluyorum. Tedavi görüyorum. 3 yıllık evliyim aşılama yaptık ama sonuç alamadık. Ne önerirsiniz? Aşılama ile gebe kalamadıysanız tüp bebek yaptırmanız uygun olur. Eğer sigortanız varsa SGK'da iki tane aşılamayı tüp bebek raporu vermek için yeterli görüyor. Ancak sigorta süreniz 5 yılı geçmiş ve en az 900 iş günü prim yatırmış olmanız gerekli.
* SSK'lıyım 38 yaşındayım. 12 yaşında bir kızım var. 2006'da dış gebelikten sol yumurtalık kesem alındı. Eşimin spermiogram testi temiz. Benim tahlil ve rahim filmlerim temiz. Yumurtlamam ve çatlamalarım normal fakat hamile kalamıyorum. SGK'nın tüp bebek tedavisinden yararlanabilir miyim? Çocuğunuz varsa SGK tüp bebek yardımı yapmıyor. İlaçlarınızı dahi yazdıramıyorsunuz. Bugün bir tüp bebek denemesi ilaçları ile birlikte yaklaşık 5000 TL civarındadır.
* Adet arasında kanama oluyor nedeni? Kanama rahim ağzından veya rahim içindeki endometrium denilen tabakadan geliyor olabilir. Bunun sebebi rahim ağzındaki yaralar, polip dediğimiz rahim içi veya rahim ağzındaki et parçaları, rahimdeki, özellikle rahim içine doğru büyümüş myomlar, rahim içindeki spiral, doğum kontrol hapları, yumurtlama bozuklukları sık sebeplerdir. Bazen kanserler de ara kanaması sebebi olabilirler. En sık olarak görülen yumurtlama döneminde ortaya çıkan ara kanamalarıdır. Bir jinekologa başvurmanız, ultrason yaptırmanız ve smear testinizin yapılması gerekiyor.