Hormonal değişiklikler, yumurtalık kistleri, rahim veya ağzındaki polipler, polikistik over sendromu sancı yapar. Mutlaka tedavi edilmelidir.
* 24 yaşında bir kadınım. 5 ay önce evlendim, daha önce hiç cinsel deneyimim olmadı. İlişki sırasında erkeğin üstte olmasının bir faydası var mı? Erkeğin üstte olduğu pozisyon; her iki tarafa da zevk veren ve en yaygın olarak tercih edilen pozisyondur. Çiftin birbirinin yüzünü görebildiği ve rahatça öpüşebildiği bu pozisyon ile birçok çeşitleme yapmak mümkündür. Ayrıca penisin vajinaya rahatça girmesi, kadının klitorisine belli bir basınç uygulanabilmesi, erkeğin egemen olma duygusunun depreşebilmesi, kadının bacaklarını erkeğe sarıp kendine doğru çekebilmesi, bu pozisyon ile başlayıp başka pozisyonlara geçilebilmenin kolaylığı, çiftin bütünleşmesi yani tek vücut olabilmesi ve hamile kalma olasılığının yüksek olması bu pozisyonun bilinen avantajlarıdır. Ancak erkeğin boşalmasını geciktirebilmesinin zorluğu, kilolu erkeklerin ufak tefek kadınlarda yarattığı baskı ve erkeklere karşı olumsuz duyguları olan kadınların endişelerini körükleyebilmesi de dezavantajlarıdır.
* İnternet bir yazı okudum. "İdrar yaparken tutup yapın, bu şekilde idrar yapmamın erken boşalmaya faydası olur" diyor. Doğru mu? İdrar yaparken tutup bırakmak doğru değildir. Bunun erken boşalmaya etkisi olmaz. Belki boşalma sırasında penis başının sıkılıp tutulması sonra bırakılması erken boşalma için faydalı olabilir.
* 28 yaşında 8 ay önce evlenmiş bir kadınım. İlk adet görmeye başladığımdan beri çok ağrılı oluyor. Bazen de düzensiz. Bununla ilgili pek çok doktora gittim, birçok ilaç kullandım, ama faydası olmadı. Evlenince düzelir demişlerdi, ama evlendikten sonra da düzelme olmadı. Şimdi de doğurduktan sonra düzelir diyorlar. Bu şekilde hamile kalabilir miyim ve doğumdan sonra adetlerim düzene girer mi? Kadınlar için adet düzeni, miktarı ve periyodu gibi kriterler oldukça önemlidir. Adet düzensizliği ise kadın sağlığının bozulmasına dair en önemli belirtilerden biridir. Her kadının kendisine ait bir adet düzeni vardır. Adetler özellikle ilk adet görüldükten 2 yıl sonrası ile menopozdan 2 yıl öncesine kadarki dönemde düzenli olmalıdır. Adetin ilk gününden bir sonraki adetin ilk gününe kadar geçen süre 28+7 ya da 28-7 gün ise adetler düzenlidir. Yani en fazla 35 gün, en az 21 gün ara ile adet gören kadının adetleri düzenlidir. 21 günden kısa veya 35 günden uzun süren sikluslar anormal olarak değerlendirilir. Adet kanamasının çok fazla olduğu, uzun sürdüğü veya iki kanama arasında lekelenme ve kanama görüldüğü durumlarda da hekime başvurulması gerekir. Adet süresinin 7 günü geçmemesi gerekir. Her kadının adet düzeni ve yoğunluğu ona özeldir. Standart yoğunluk ise günde 3 peddir.
* Hormonal değişiklikler, yumurtalık kistleri, rahim veya rahim ağzındaki polipler, endometrial hiperplazi yani rahim içini döşeyen tabakanın fazla büyümesi, myomlar ve daha nadir olarak da rahim kanseri adet düzensizliklerine yol açabilir. Stres, ağır egzersiz, ani kilo kaybı ve ağır diyetler, tiroid bezindeki bozukluklar adet dönemlerinin uzamasına neden olabilir. Kilo fazlalığı, aşırı tüylenme ve kanama düzensizliklerinin görüldüğü polikistik over sendromunda da adet dönemleri uzar. Mutlaka nedeni bulunmalı ve tedavi edilmelidir.