Varikoselde erken teşhis ve tedavi önemlidir. Lokal anesteziyle yapılan ameliyatın ardından hastanın sperm üretimi düzelir. Tedavisi tamamlanan hasta 1-2 yıl içinde çocuk sahibi olabilir....
* Merhaba, ben 27 yaşında bekar bir erkeğim. Benim sol testisimde varikosel, sağda da hidrosel var. Geçen yıl spermiogram sonucu iyi olduğu için ameliyat yapılmadı. Bir an önce evlen dendi, ama evlenemedim. Testislerde değişim oldu, sol testisim aşağıya sarkıyor ve küçüldü. 4.5 aydan beri iki tarafta da çok sert damarlar var. Ameliyat olmalı mıyım? Artık faydası olur mu? Düzelme olur mu? Riski var mı? Bu rahatsızlığın sebebi nedir? Öncelikle üroloji uzmanına yeniden muayene olmanız, ultrasonun ve spermiogramın yenilenmesi gerekir. Varikosel hastalığının tedavisi ameliyattır. Kısırlık problemi olanlara, yapılan tahlil sonucu sperm üretiminde bozukluk olanlara ve testisi küçülen kişilere uygulanır. Ne kadar erken tedavi edilirse, tedavi o kadar etkili olur. Varisli damarlar bağlanır ve testisin üzerindeki birikmiş damarlar çıkarılır. Kolay bir ameliyattır. Lokal anestezi uygulanır. Hastaya tamamen narkoz verilmesine gerek yoktur. İlerlemiş varikosellerde, kasık bölgesinden girilerek ameliyat yapılır. Hastaya narkoz uygulanır. Ameliyattan sonra 3 ay içinde sperm üretimi düzelmeye başlar. 5.- 6. aylarda yapılan sperm tetkikleriyle hastalığın ne kadar düzeldiğine bakılır. Ameliyatın başarılı bir sonuç verme ihtimali yüzde 75'lerdedir. Yeni gelişen ameliyat teknikleriyle de ameliyat sonrası oluşacak etkiler en aza indirilmektedir. Hastaların yarısı ilk 1-2 yıl içinde çocuk sahibi olabilmektedir. Varikoselden korunmak için dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Testislerin hareketini kısıtlayan dar ve sert pantolonları tercih etmemek gerekir. Kot pantolon testislerin ısısını bozabilir. Çünkü testislerin hem havalanmasını engeller hem de yazın sıcak, kışın soğuk tutar. Fazla ayakta durmak da varikosel için bir risktir. Testislerde kan akımının rahat olması gerekir. Ayakları yükseğe koyarak yatmak faydalıdır.
* 5 aylık evliyim. Adetim düzensiz, bu durumum gebe kalmaya engel midir? Tedavisi nedir? Kendiliğinden geçer mi? Adet düzensizliği olan kadınlarda (özellikle adet periyodunun ikinci döneminin kısa sürdüğü kadınlarda) kısırlık olabilir. Normalde 28 günde bir adet görmesi gereken bir kadın, 14. günden sonra (yumurtlama günü) 28 günü tamamlamadan tekrar adet görüyorsa luteal faz yetmezliği durumu ile karşı karşıya demektir. Periyodun ikinci dönemi (Luteal faz) adet döngüsünde yumurtlama olduktan sonra diğer adetin başlamasına kadar geçen süredir. Adetin ikinci döneminin kısa sürmesi sık görülen, zor fark edilen fakat tedavisi kolay bir durumdur. Rahmin içini döşeyen dokunun doğru zamanda doğru yerde olmaması halidir. Bebeğin rahme yerleşmesi, rahmin içini döşeyen dokunun zamanlaması ile çok ilgili olduğu için yumurtlama zamanından sonraki döneminin kısalığı gebeliğin gerçekleşmesi ve devamlılığını sürdürmesini etkileyebilir. Teşhiste kan progesteron seviyesi ve ultrasonografik takip yeterlidir. Bazen endometrial biopsi gerekebilmektedir. Adet düzensizliği, doğru tedaviye hemen cevap vermektedir. Bu amaçla öncelikle nedenin bulunması ve uygun tedavisinin planlanması gerekir. Sizin bu amaçla bir jinekoloji uzmanına başvurmanız gerekmektedir.