Uyku apnesi uyku sırasında solunum duraklamalarından kaynaklanan ve uyku düzeninin bozulmasına neden olan bir hastalıktır. Bu hastalık hava akımının en az 10 saniye süreyle normal değerinin yüzde 20'sine ve daha altına düşmesi ile tanımlanır. Tanı için detaylı bir polisomnografi yapılıyor. Hasta bir gece hastanede uyku laboratuvarında yatırılıyor. Burada hastanın değişik yerlerine elektrotlar konuluyor. Böylece beyin ve kalpteki oksijen seviyesi ölçülüyor. Ayrıca göz ve bacak hareketleri de ölçülüyor, mikrofonla horlaması kaydediliyor. Kaydedilen beyin dalgaları incelenerek hastanın durumu tespit ediliyor. Tedavide ise hastaya kilo vermesi öneriliyor.
HORLAMA SORUNU Burun kemiğinde eğrilik varsa düzeltiliyor. Ayrıca CPAP VE Bİ- PAP denilen cihazlarla hastaya uykusunda basınçlı hava veriliyor. Tedavide lazer önerilmemekle birlikte daha çok radyofrekans yöntemini tercih edilmektedir. Horlama en sık görülen uyku bozukluklarından biri. Tedavisinde de çeşitli yöntemler kullanılıyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Levent Erişen, horlama sorunu ve tedavi yöntemleriyle ilgili şu bilgileri veriyor:
TEDAVİSİ... Özellikle son dönemde geliştirilen ve 'pillar' olarak adlandırılan basit bir yöntemle, horlamanın tedavisi daha da kolay. Bu yöntemde, hastaya ayaktan lokal anesteziyle yumuşak damak içine 3 adet şerit yerleştiriliyor ve böylece bu dokuların gerginliği artırılıyor. Yine 'radyofrekans' olarak adlandırılan bir enerji türü de bu amaçla sıklıkla kullanılıyor.