Uyku apnesi yaşayanlarda cinsel problemler de görülüyor. Çözümü ise düzenli tedavi ve kontrolden geçiyor.
Uykunun kalitesi beden sağlığından iş ve sosyal hayata kadar birçok alanı etkiliyor. Uyku apnesi denilen ve bir gecede 5 defadan fazla, solunumun 10 saniyeden uzun durmasıyla ortaya çıkan sorun, cinsel yaşamda libido düşüklüğüne yol açıyor. Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, uyku apnesinin cinsel fonksiyon bozukluğuna da yol açtığını belirterek, "Sadece bu nedenle doktora başvuran hastalar oluyor. Hasta cinsel sorunum var diye doktora gidiyor, altından uyku apnesi çıkıyor" diyor. Uyku apnesinin santral ve obstrüktif olmak üzere iki tipi var. Santral uyku apnesi, beyne bağlı nedenlerle ortaya çıkıyor. Obstrüktif apne ise üst solunum yollarının açık kalmasını sağlayan bazı kasların gevşemesi nedeniyle bu yolların tıkanmasıyla ortaya çıkıyor. Bu kaslar düzgün çalışmayınca da kişi nefes alamıyor. Kasların gevşeme kasılma fonksiyonu bozulduğundan oksijen alımı da bozuluyor. Yapısı bozulan kasların üst solunum yollarını kapatmasıyla uykuda solunum durması anlamına gelen "apne" sorunu ortaya çıkıyor.
ŞİDDETLİ BAŞ AĞRISI YAPIYOR Uyku apnesinin belirtileri arasında 5 ve daha fazla sayıda çok yüksek sesle horlama geliyor. Prof. Bülent Tutluoğlu, bu şiddetli ve çok yüksek horlamalar nedeniyle kişinin eşinin ve komşuların da rahatsız olduğunu söylüyor. Bu tür horlama sorunları nedeniyle çiftlerin boşanmak zorunda kaldıklarını hatırlatan Prof. Tutluoğlu, "Uyku apnesi sorununu yaşayan kişi bunu bilemiyor ama sık sık uykudan uyanıyor. Uyku sırasında huzursuz hareketler yapıyor. Klinik olarak bakıldığında sabah bu kişilerde şiddetli baş ağrısı ortaya çıkıyor. Gündüz uyuklamaları ise bu hastalığın en karakteristik bulguları arasında yer alıyor" dedi.
ŞİŞMAN VE KÜÇÜK ÇENELİLERDE SIK Uyku apnesinin dereceleri var. En hafifi televizyon karşısında uyuklama. Apnesi olan kişinin, konuşurken bile kafası düşüp uyuyabiliyor. Uyku apnesi olan kişilerde aşırı kilo ve obezite en önemli risk faktörleri. Ancak zayıf kişilerde de apne ortaya çıkıyor. Aynı şekilde çene yapısı küçük olanarda, boynu kısa olanlarda da apne oluyor. Bu kişilerin üst hava yolları tıkanıyor ve nefes alamıyorlar. Şişmanlığın yanı sıra sigara, alkol de apnenin görülmesini kolaylaştırıyor.
Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu