Çalık Grubu Başkanı Ahmet Çalık, Arnavutluk'ta finans ve telekom dışındaki sektörleri de değerlendirdiklerini, bu ülkedeki yatırımların süreceğini söyledi.
Çalık Grubu Başkanı Ahmet Çalık, küresel kriz ve sonrasında dünya genelinde beklenen yavaşlama ve durgunluk sürecini yakından izlediklerini belirterek, "Grubumuzun en önemli özelliği girişimciliği yanında risk yönetimine de büyük önem vermesi. Bu nedenle global kriz karşısında tedbirlerimizi almış durumdayız" dedi.
BKT ilk ticari banka Arnavutluk Ekonomi Gazetesi Panorama, Çalık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ile bir röportaj yaptı. Çalık, yabancı yatırımcıların öncelikli ilgisinin yatırım ortamı olduğuna işaret ederek, "Hukuki, mali, bürokratik yapının sağlıklı işleyişi ve buna paralel, ekonomik ve siyasi istikrarın sürekliliği, belirsizlik riskini ortadan kaldıran temel kriterlerdir. Bu belirsizlik öngörülebilir olduğu ölçüde o ülke yatırımcı için caziptir diyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu. Arnavutluk'un yatırım ortamının iyileştirilmesi için son yıllarda çok önemli adımlar attığını ve atmaya devam ettiğini kaydeden Çalık, bu iyileştirmelerin meyvelerini zamanla daha çok vereceğini düşündüğüne işaret etti. Çalık Grubu bünyesinde bulunan ve Arnavutluk'un ikinci büyük bankası olan BKT'nin krizden etkilenip etkilenmeyeceğine yönelik sorulara da Çalık, kökü 1920'lere dayanan ve Arnavutluk'un ilk ticari bankası olan BKT'nin, riske duyarlı politikaları sayesinde ülkenin en likit bankalarından biri durumunda olduğuna işaret etti. Krizin gelişmiş ülkelerdeki finansal kurumların diğer ülkelere kaynaklarını kesmesi ya da azaltması yüzünden yaygınlaştığına dikkat çeken Çalık, BKT'nin faaliyetlerinin finansmanı için yurt dışından herhangi bir kaynak temin etmediğini, fon ihtiyacını ülke içinden sağladığını dile getirdi. Çalık, Kasım itibarıyla bankanın plasmanlarının yüzde 31'inin likit varlıklardan, yüzde 35'inin ise bono-tahvilden oluştuğunu, kredilerin aktifin sadece yüzde 32'lik kısmını oluşturduğunu ve kredi riskinin de yönetilebilir seviyede olduğunu kaydetti.
12 ülkede 18 bin 500 çalışan Ahmet Çalık, BKT'nin ana hissedarı olan Çalık Grubu'nun enerji, telekomünikasyon, medya, inşaat, tekstil ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterdiğini, 12 ülkede 18 bin 500 çalışanı olduğunu ve 30 Haziran itibarıyla aktif büyüklüğünün 5.2 milyar dolar cirosunun ise 800 milyon dolar olduğunu ifade etti. Grubun BKT'ye destek olan Türkiye'deki finansal iştiraki olan Aktif Bank'ın, sektördeki en likit bankalardan biri olduğuna dikkat çeken Ahmet Çalık, "Aktif Bank'ın 2008 sermayesinin yüzde 146, kredileri yüzde 60 arttı. Sermaye yeterliliği yüzde 37 olan banka, düşük kaldıraç oranı ile birlikte Türk bankacılık sektörünün risklere karşı en korunaklı bankalarından birisi konumunda. BKT'nin finansal dalgalanmayı fırsata çevirecek bir bilanço yapısına sahip olduğu görülüyor" diye konuştu.