SGK müfettişleri 350 hastaneyi denetledi, 8 milyon liralık talanı ortaya çıkarttı. Vurgun için 'ölüyü 10 kez diyalize sokan' bile var.
Şeytanın bile aklına gelmez Son 6 ayda sağlık giderleri yüzde 26, özel hastane ve üniversite giderleri yüzde 78 arttı. SGK müfettişleri harekete geçti. 350 hastanenin faturaları incelendi, 8 milyon liralık vurgun belirlendi. Yöntemler ise müfettişleri bile şaşırttı.
İşte dahice vurgun yöntemleri * Sabah bir hastanede doğum yaptığı rapor edilen kadın, öğleden sonra başka bir hastenede doğum yapmış gösterildi. * Bir devlet hastanesi ölmüş hastaya 10 gün boyunca diyalize girmiş gibi fatura kesti. Düzenli kan tahlilleri yaptı... * Bir üniversite hastanesi 9 hastaya 54 bin şişe serum kullanmış gibi gösterip 224 TL yerine 1.8 milyon lira aldı. * Doğu'da bir hastane 45 hastayı ameliyat ettiğini bildirdi. Araştırma yapıldı. 26 hastanın vücudunda çizik bulunamadı. * Sabah doğum yaptığı belirtilip fatura kesilen hastaya, öğleden sonra kürtaj yapıldığına dair rapor düzenlendi.
***
Fatura uyanıkları SGK duvarına çarptı
Hastanelerden gelen faturalar SGK'yı şaşkına çevirdi. Ölüyü diyalize sokan, doğum yapan kadına ertesi gün kısırlık tedavisi gösteren de var.
Hastanelerin, hasta sayısı, fatura tutarları ve cirolarındaki artış Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) harekete geçirdi. Hasta şikayetleri ve ihbarlar üzerine 350 hastanede yapılan inceleme müfettişleri bile şaşkına çevirdi. Son 6 ayda sağlık giderleri yüzde 26, üniversite ve özel hastane giderleri yüzde 78 artarken, aynı dönemde 8 milyon TL'lik usulsüz fatura tespit edildi. SGK, hastanelerin aylık ödeme ve ameliyatları takip için hastanelerin risk haritasını çıkaracak.
Risk haritası çıkarılacak Son 6 ayda baskınlar hariç 40, ihbarlar üzerine de 350 hastanede denetim yapıldı. SGK Başkanı Fatih Acar, sağlık giderlerindeki artışa dikkat çekerek, "Bu çok dikkat çekici bir durum. Olası suistimallerin önü alınacak. Özel ve üniversite hastanelerinin risk haritaları çıkarılacak. Sapma var mı yok mu izlenecek. Aylık ödemeleri, ameliyatları gibi birçok konuda takip yapılacak" dedi. Vatandaş ihbarlarının çok önemli olduğunu vurgulayan Acar, "Faturalarınızı kontrol edin. Ekstra ödemeler, karnenizin bir başkası tarafından kullanılması gibi şikâyetlerinizi mutlaka bildirin" diye uyardı. Usulsüzlükte Doğu ve Güneydoğu'daki küçük hastaneler başı çekti.