*
Doğum sonrası rapor bitiminde işten ayrılmayı düşünüyorum. İşsizlik ödeneği alabilir miyim? Ayşe Ercan/İstanbul Doğum sonrasında rapor bitiminde istifa etmeniz halinde işsizlik ödeneği almanız mümkün değildir. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu'nun "İşçinin Haklı Nedenle Derhal Fesih Hakkı" başlıklı 24. maddesinde yer alan haklı bir nedenle istifa etmiş olmanız halinde diğer şartları da taşımanız kaydıyla işsizlik ödeneği alabilirsiniz.
Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde, hizmet akdi devam etmekle birlikte hastalık ve doğum sebebiyle alınan ücretsiz izin nedeniyle prim yatırılmayan süreler son 120 günün hesabında kesinti sayılmamaktadır. Prim yatırılmayan bu süreler için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtları esas alınmakta ayrıca belge istenmemektedir.
*
Son 3 yılda 1070 gün primim var; 10 gün hastalık nedeniyle rapor almıştım. Raporlu olarak geçen 10 gün hesaba dahil edilirse prim gün sayım 1080 gün olacak ve 300 gün işsizlik ödeneği alacağım; hesaba dahil edilmez ise prim gün sayısı 1070 olduğu için 240 gün işsizlik ödeneği alacağım. Son 3 yıl içinde ödenen işsizlik sigortası primi hesaplanırken raporlu olarak geçen süreler hesaba dahil edilir mi? Yakup Keser/Ankara Son 3 yıl içinde ödenen prim gün sayısının hesabına hastalık nedeniyle raporlu olunan ve prim ödenmeyen günler dahil edilmez. Yani prim gün sayısı 1070 olduğu için 240 gün işsizlik ödeneği almanız söz konusudur.
İşsizlik ödeneğinden yararlanma şartlarını taşıyanlardan, son üç yıl içinde;
a) 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
b) 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
c) 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.