Böbrek taşlarından korunmanın ilk koşulu, günde en az 2 litre su için. Ayrıca çay, kahve, kola tüketini sınırlayın...
***
Günde 2 litre su tüketin
Böbrek taşlarından korunmanın ilk koşulu, günde en az 2 litre su için. Ayrıca çay, kahve, kola tüketini sınırlayın....
Böbrek taşları 20 ile 40 yaş arası daha sık görülür. Erkeklerde daha fazla karşılaşılan bu rahatsızlık idrardaki kalsiyum, oksalat veya ürik asit gibi maddelerin idrarda yüksek miktarda bulunması sonucu oluşur. Bu maddeler kristaller halinde büyüyerek böbrek taşlarını meydana getirirler. Bu taşlar hareket ederek idrar yoluyla atılabilir fakat idrar kanalının herhangi bir yerinde takılarak idrar akışına engel oluşturan taşlar genellikle korkulan şiddetli böbrek ağrılarına sebep olur. Normalde idrarda kristal ve taş oluşumunu engelleyecek bazı kimyasal maddeler vardır fakat bazı insanlarda bu engelleyici mekanizma tam olarak çalışmayabilir. Bu kişilerde taş sorunu tekrar görülebilir.
HİÇ BULGU VERMEYEBİLİR
İdrar yolu taşları hiç bir bulgu vermeyebilir. En sık rastlanan yakınma ve ağrıdır. Karakteristik ağrı kolik diye adlandırılan ve böğür bölgesinden başlayıp öne doğru ilerleyen kasık ve testislere de ilerleyebilen (erkeklerde) ağrılardır. Ağrılar taşın hareket etmesine veya üriner sistemin tıkanmasına bağlı olarak gelişir. Bazen gözle görülebilecek düzeyde idrarda kan görülebilir. Zaman zaman bulantı ve kusma olabilir. Kötü bulanık idrar ve ateş de bu hastalığın belirtileri arasındadır. Hasta şikayetleri belli ölçülerde tanı için yardımcı olabilmektedir. Ayrıca taşın görüntülenmesi gerekir. Bunun için kullanılan yöntemler:
* DÜSG grafisi: Yatarak çekilen karın ve kasık bölgesi röntgeni
* Ultrason
* İ.V.P (İlaçlı böbrek filmi)
* Üriner sistem komputer tomografileri... Böbrek taşları çeşitli kimyasal kombinasyonda olabilirler. En sık görülen kalsiyum taşlarıdır. Kalsiyum taşları sıklıkla okzalat veya fosfat ile kombinasyon halinde bulunurlar. Daha az sıklıkla enfeksiyon taşları ve daha da az oranlarda ürik asit ve sistin taşları görülür.