Özellikle erkekleri vuran saç dökülmesi birçok hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir Özellikle erkekleri vuran saç dökülmesi birçok hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Saç dökülmesi (kellik) ve seyrekleşmesi yaygın ve bölgesel olarak karşımıza çıkar. Yaygın saç dökülmesine (kelliğe) neden olan hastalıklar arasında özellikle; ateşli hastalıklar, demir-protein-çinko eksikliği, tiroid hastalıkları (tiroid bezinin az veya çok çalışması durumlarında), gebelik (hamilelik) sonrası, şeker hastalıkları, karaciğer ve böbrek hastalıkları, anemi, zayıflama için aşırı diyet yapma, kanser hastalıklarının seyrinde bazı ilaçlar ve kimyasal madde kullanımı, merkezi sinir sistem hastalıkları ve stres ön plandadır. Bunların dışında bir de görülen saç dökülmesi, erkeklerdeki olağan kelliğe benzer (androgenetik alopesi) mevcuttur. Kadınlarda en çok over kistleri, hormonal bozukluklar ve andrenal tümörler sebep olabilirler. Bu nedenlerden dolayı androgenetik tip alopesi çok iyi araştırılmalı ve tetkikleri tedavisi yapılmalıdır.
MEVSİMSEL DÖKÜLMELER OLABİLİR Yaygın saç seyrekleşmesi ve dökülmesinin yanı sıra bazen bölgesel ve mevsimsel saç dökülmesi de olabilir. En sık rastlanan bölgesel saç dökülmesine örnek olarak mantar hastalıkları, saç kıran (pelat), bazı kozmetiklerin fazla kullanılması ve sürekli bir bölgeden saç koparılması sayılabilir. Saç dökülmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilir. Erkeklerde bayanlara daha sık olarak görülen saç dökülmesi, 25 yaşına kadar erkeklerin % 25'ini, 40 yaşına kadar % 40'ını, 50 yaşına kadar % 50'sini etkiler. Saç dökülmesinin tedavisine geçmeden önce, saç dökülmesinin tipi, mutlaka bir uzman hekim tarafından incelenmelidir. Zira birçok hastalık, birçok hormonal, metobolik ve besinsel etkiler ile saç dökülmesi oluşabilir. Bunlar ortadan kaldırılmadan yüzde 100 tedavi hiçbir zaman mümkün olmaz.