4 yıllık üniversite mezunları, 2 yıl fazla mecburi hizmet, terfiler ve benzer haksızlıkların giderilmesini istiyor. Mezunlar mecburi hizmetle ilgili kanunların düzenlenmesini bekliyor.
2005 yılında 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu'na eklenen Ek 24. madde ile 4 yıllık üniversite mezunları arasından KPSS sınavıyla alınan polis memurlarının, yetkililerden talepleri var. Üniversite mezunu oldukları için 4 yerine 6 yıl mecburi hizmet yapmak zorunda bırakılan polis memurları bu konuda destek istiyor. İşte 4 yıllık üniversite mezunu polislerin istekleri:
1- NEDEN 6 YIL?: Emniyet Teşkilatı'nın polis memuru ihtiyacını karşılayan lise mezunları arasından alınıp 2 yıl Polis Meslek Yüksek Okulu okuduktan sonra polis memuru olarak atananlar yıllık mecburi hizmet yükümlülüğüne tabii tutuluyor. 4 yıllık üniversite mezunları ise 6 aylık eğitim süresi sonunda polis memuru olarak atanıp 6 yıl mecburi hizmet yapıyor.
KATILIM ŞARTLARI DEĞİŞSİN TERFİ SORUNLARI: 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu'nun Emniyet Hizmetleri Sınıfı Rütbe Terfileri Ve Değerlendirme Kurullarının Çalışmalarına İlişkin Yönetmeliği'ne göre, polis memurlarının komiser yardımcılığı kursuna katılabilmek için gerekli olan; a) En az ön lisans mezunu olmak b) 37 yaşından gün almamak c) 6 yıl süreyle polis memuru olarak bir fiil çalışmak şartları üniversite mezunu olarak bizleri mağdur etmektedir. Şöyle ki; 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu'nun 24. maddesinin 2. fıkrasında "En az dört yıllık yüksek öğretim kurumlarından veya bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olup, sınav tarihi itibarıyla 27 yaşından gün almayan erkek ve bayanlar ile askerliğini yapmış 29 yaşından gün almamış erkek adaylar arasında yapılacak seçme sınavında başarılı olanlar, altı aydan az olmamak üzere polis meslek eğitimine alınırlar." denmektedir.
YAŞ'TAN KAYBEDİYORUZ Kanuna göre, 29 yaş sınırında Polis Meslek Eğitim Merkezi'ne giren 1977 doğumlu bir POMEM mezunu (Üniversite Mezunları için açılan Polis Meslek Eğitim Merkezleri) polis memuru, 6 yıl çalışma şartını tamamladığında 36 yaşında olacağından eğer o sene sınav açılmazsa bu sınava hiç girme hakkı olmayacaktır. Daha sonraki yıllarda doğanlar da sınırlı sayıda girebilecektir. Yetkililerin bu konuyu düzelmelerini talep edilmektedir.