Çalışma saatleri, tayin, mesai gibi problemlerin çözülmesini isteyen polisler, 'Görevimizi layıkıyla yapıyoruz. İmkansızı değil hakkımızı istiyoruz' diyor.
Türk polisi, ülkenin dört bir yanında görevini yapmaktan gurur duyarken, yaşadıkları sorunlara da çözüm bulunmasını istiyor. 'Çalışma saatleri', '25 ila 40 saat mesaiye çok az ücret', 'tayin', 'makam şoförlerinin fazlalığı' gibi konuların kısa sürede çözüme kavuşturulmasını isteyen polisler, bu konuda müjdeli haberleri bekliyor. Adının açıklanmasını istemeyen bir polis memuru, "Türkiye'nin şartlarını biliyoruz. Ancak yaptığımız iş ortada. Hayatımızı ortaya koyarak geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Dolayısıyla hakkımızı istiyoruz, fazlasını değil" diyor. Polis evlerinde, kantinlerde ve bu gibi birimlerde birçok personel fazlalığı yaşandığına dikkat çeken polisler, bu konuya el atılmasıyla birlikte sokaktaki polise ek yapılabileceğini söylüyor. Emniyet güçleri, "İstendiği takdirde sokaktaki yoğun tempomuz azaltılabilir. Önerilerimizin değerlendirilmesi halinde haklılığımız anlaşılacaktır" diyor. Polis mensuplarının en çok merak ettiği konulardaki sorular ve cevapları ise şöyle:
* Polis herhangi bir şekilde emniyet teşkilatından ayrıldığı zaman tekrar teşkilata dönebilir mi? Kanunen geri dönmesi için başvurabilir. Ancak 657 sayılı kanun bu konuda 'İdarelere' takdir hakkı verdiği için emniyet teşkilatı personeli geri almamaktadır.
* 2. Bölge Hizmeti'mi yaparken sağlık problemlerimden dolayı 1. Bölge Hizmeti'ne atandım. Sağlık problemlerimi hallettiğim (iyileştiğim) takdirde 2. Bölge Hizmeti'ne tekrar atanacak mıyım? İyileştiğiniz taktirde eksik olan 2. Bölge hizmetinizi tamamlamanız için atamanız tekrar 2. Bölgeye yapılır.
* Kendi sağlığım nedeniyle bulunduğum ilde ipka (erteleme) yaptırmak istiyorum. Durumum hakkında bilgi verir misiniz? Tam teşekkülü devlet veya üniversite hastanelerinden sağlık kurulu raporu alman gerekir. Daha sonra bu rapor Sağlık Daire Başkanlığı tarafından incelenip, 2. Bölge illerden herhangi birinde tedavisi mümkün değilse ipkan (ertelemen) yapılır.
* 2. Bölgede hizmet süresinden sayılmayacak haller nelerdir? Yurt içinde; öğrenim, kurs, staj ve geçici görevlendirme gibi nedenlerin birine veya birkaçına bağlı olarak toplamı 4 aydan fazla olan ve diğer bölgede geçen süreler, yurt dışında; kurs ve öğrenim, misyon koruma, barış gücü gibi görevlerde geçirilen sürelerin hiçbiri, görevden uzaklaştırılan, tutuklanan veya hüküm giyenlerin 3 ayı aşan süreler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre aylıksız izin almak suretiyle geçirilen süreler ve sağlık izinlerinin yılda 30 günü aşan süreleri 2. Bölge Hizmetinden sayılmaz.
* Atama ve yer değiştirme yönetmeliği sadece Emniyet Hizmetleri Sınıfı'na mı uygulanıyor? Hayır. Teşkilatta çalışan diğer hizmet sınıfları içinde uygulanıyor.
* İl dışı geçici görevlendirmelerde yol izninin kullanılıp kullanılamayacağını açıklar mısınız? Aynı belediye sınırları içerisinde geçici görevlendirilmiş ise atama emrinin kendilerine tebliğ edildiği günü izleyen iş günü içinde, İl merkezinden ilçelere veya ilçelerden il merkezine geçici görevlendirilmiş ise tebliğ tarihinden itibaren belli yol süresini izleyen iş günü (24 saat) içerisinde göreve başlamaları gerekir.
* Eş durumundan dolayı tayin talebi bulunan erkeğin bayanın yanına gidip gidemeyeceği: Tayin talebinde bulunan erkeğin, bayanın yanına gidebilmesi için; bayan memurun aday memur olması veya hizmet gereği başka bir yerde çalışamayacağı kurumunca belgelenmesi gerekir. Bu halde eşler bayan memurların yanına atanır.