Ev sahibi 10 yılı dolduran kiracıya 'çık' diyebilecek
Başbakanlık'a gönderilen Borçlar Yasa Tasarısı'ndaki kiracı-ev sahibi ilişkisini düzenleyen bölümde, 10 yılı dolan kiracının sebepsiz çıkarılabileceği yer aldı.
Adalet Bakanlığı, Türk Borçlar Kanunu'nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı'nı, Başbakanlık'a gönderdi. Adalet Komisyonu'nda kabul edilen Türk Borçlar Kanunu Tasarısı'nın yasalaşması halinde, yürürlük ve uygulanmasını düzenleyen taslak, Adalet Bakanlığı internet sitesine konuldu.
Mevcut kiracıya süre Tasarıda ev sahiplerine 10 yılı dolduran kiracısını sebepsiz çıkartma hakkı tanındı. Fakat, ev sahibi bu hakkı, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak 5 yıl geçmedikçe kullanamayacak. Böylece, şu anda 10 yılı doldurmuş kiracılar için yasa yürürlüğe girdikten sonra 5 yıllık bir süre ortaya çıkacak. Tasarıda çatı, binanın dış cephesinin boyanması ve bunun gibi ev sahiplerine ait giderlerin kiracılar tarafından ödenmesini öngören hüküm tartışmalara neden olduğu için çıkartıldı. Yeni yasa tasarısı şu yenilikleri getiriyor: * Depozitoya sınırlama: Konut ve çatılı işyerlerinde, mal sahibine verilen depozito miktarı, 3 aylık kira bedelini aşamayacak.
* Kirayı ödemeyene 1 ay süre: Kiracı, yerin tesliminden sonra kira bedeli, yan gideri ödemezse, mal sahibi uyaracak. Yine ödenmezse, sözleşme feshedilecek.
* Temizlik ve bakım masrafları kiracının: Günlük kullanımdan kaynaklanan temizlik ve bakım masrafları kiracılar tarafından karşılanacak.
* Ekonomik krizde kira belirlenecek: Kira kontratının imzalanmasından sonra başlangıçta belirlenen kira bedeli, özellikle kanun gereği sözleşmenin süresinin uzatıldığı durumlarda, ekonomik koşullara bağlı olarak değiştirilebilecek.
* Erken çıkan kirayı ödeyecek: Kiracı, kontratta belirtilen süreden önce taşınırsa, kiraya verilene kadar geçen süredeki kirayı da ödeyecek. * Eşe sormadan taşınma yok: Kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemeyecek. * Dedem geldi evden çık: Ev sahiplerinin, kiracıları çıkarmak için kullandığı en önemli yollardan biri haline gelen "Almanya'dan, ... oğlum geldi çık" mazeretinin kapsamı genişletiliyor. Ev sahipleri, üst ve altsoyunun gereksinimlerini gerekçe göstererek ev ya da işyerinin boşaltılmasını isteyebilecek.