Kronik böbrek hastalığı, bireyin ilerleyici ve genellikle kalıcı bir böbrek fonksiyon kaybı yaşaması durumudur. İşte belirtileri.
Böbrekler vücuttan fazla sıvıyı ve kandan atık ürünleri uzaklaştıramadıkları zaman, genel bir rahatsızlığa ya da birtakım bulgulara neden olurlar. Böbrek Yetersizliğinin Bazı Belirtileri: * Aşırı yorgunluk * Bulantı ve kusma * Solunum sıkıntısı * Uyumada güçlük * Yüzde, ellerde ve ayaklarda şişme * İştah kaybı * Kaşıntı * Hipertansiyon Bazı belirti ve bulgular, kanda bulunan ve vücut için zararlı olan atık ürünler ile atık sıvı miktarının artmasından kaynaklanmaktadır. Bu maddelerdeki artış "üremi" olarak adlandırılır. Akut böbrek hastalığı; böbrek fonksiyonlarının ani ve ciddi bozulması ya da geçici işlev kaybı durumudur. Ciddi bir enfeksiyon, geniş yanıklar, kimyasal zehirlenme veya aşırı doz ilaç alımı, kaza veya geniş cerrahi operasyonlar akut böbrek hastalığına neden olabilirler. Bu durum, etken ortadan kaldırıldıktan sonra düzelir ve böbrek eski fonksiyonunu görmeye tekrar başlar. Bu tip rahatsızlığı olan bireyler, normal böbrek fonksiyonlarını geri kazanana kadar sadece belirli bir dönem diyalize ihtiyaç duyarlar.
İyileştirilmesi çok zor Kronik böbrek hastalığı, bireyin ilerleyici ve genellikle kalıcı bir böbrek fonksiyon kaybı yaşaması durumudur. Bu durum basamak basamak ilerler ve genellikle aylar veya yıllar alır. Ne yazık ki, Kronik Böbrek Yetersizliği geri dönüşlü değildir ve iyileştirilemez. Kronik Böbrek Yetersizliği olan bazı hastalarda, idrar atımı söz konusu olsa bile atık ürünlerin temizlenememesi söz konusu olabilir, kandaki atık madde miktarı düzenli bir şekilde artarken, idrar ile atılımda bu miktarlar düşük olmaktadır.