Doğurganlık döneminde ve aylık adet kanalarında kan kaybedilir. Bu dönemde kansızlık daha'da çok ortaya çıkabilir.
Demir, insan vücudunda toplam 4 gr kadar bulunmasına karşın, biyolojik yönden oldukça önemli ve eksikliğinde ciddi sorunlara yol açan bir elementtir. Demirin bu özelliği uzun yıllardır bilinmektedir. Eksikliği genellikle büyümenin çok hızlı olduğu küçük çocukluk ve ergenlik çağı ile hamilelik döneminde ortaya çıkar. Kadınlar ise, doğurganlık dönemlerinde aylık adet kanamaları ile kan kaybetmeleri nedeniyle 'kansızlık' yaşayabilirler. Bu faktörlerin yanında demir içeriği düşük olan yiyeceklerin fazla tüketilmesi ve ayrıca besinler yoluyla alınan demirin emiliminin de güç olması kansızlığın ortaya çıkışını kolaylaştıran faktörlerdir. Demirin vücuttaki en önemli görevi ise "hemoglobin" yapımıdır. Hemoglobin, kanımızdaki alyuvarlarda bulunur ve tüm dokuların yaşaması için gerekli olan oksijeni taşıma işlemini gerçekleştirir. Diğer bir deyişle, oksijen yaşantımız için ne kadar önemli ise oksijenin kullanılabilmesi içinde demir o kadar önemlidir.
Hemoglobin miktarı önemli Kırmızı küre sayısı (erkek: 4.5-6.0 milyon adet / ml) - (kadın: 4.0-5.5 milyon adet / ml... Hemoglobin (erkek: 14-18 gr/dL) - (kadın: 12-16 gr/dL)... Hematokrit (erkek: yüzde 41-51) - (kadın: yüzde 37-47)...
MCV (Mean Corpuscular Volume): Normal değeri: 87 7 fl'dir. Kırmızı kan hücrelerinin ortalama hacmi. Buna göre anemi, mikrositer, normositer ve makrositer olarak tanımlanabilir.
MCH (Mean Corpuscular Hemoglobin): Normal değeri 29 2 pg'dır. Kırmızı kan hücrelerinde bulunan ortalama hemoglobin miktarıdır. Yani, kırmızı kan hücresindeki hemoglobinin ağırlığıdır.
MCHC (Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration): Normal değeri 34 2 gr/dL'dir. Bir kırmızı kan hücresinde bulunan ortalama hemoglobin konsantrasyonudur. Yani birim hacimdeki ağırlıktır. MCH ve MCHC sonuçlarına göre anemi, hipokrom ve normokrom olarak sınıflanabilir. Periferik yayma, kanın şekilli elamanlarının mikroskopla incelenmesidir. Serum demiri, toplam demir bağlama kapasitesi, folik asit, ferritin, vitamin B12 düzeyleri ve serbest eritrosit protoporfirin de gerekirse tanı için incelenebilir.