Kış hastalıkları insanların psikolojisini bozar. Bu durumda eve kapanmak yerine, dışarı çıkmak karamsar ruh halini düzeltir.
Kış mevsimi kendisine has güzellikleriyle birlikte günlük yaşamımızı yavaşlatan, iş gücümüzü azaltan hastalıkları da beraberinde getirir. Mevsimlerin insan psikolojisi üzerindeki etkileri yapılan araştırmalarla bilinmektedir. Kış mevsimi herhangi bir hastalık olmasa da zaten başlı başına kimi insanlarda olumsuz duyguları tetikleyebilmektedir. Hastalık, kişinin enerjisini tüketen, hareketlerini, iş gücünü ve sosyal ilişkilerini engelleyen yani istenmeyen bir durumdur. Kış ve hastalık bir araya geldiğinde insan psikolojisi üzerindeki olumsuz etkileri inkar edilemez. Peki, bu durumda ne yapmak gerekir? Hastalığı önleyici tedbirleri almak en doğrusudur. Ancak alınan önlemlere rağmen hastalık mevcut ise uygun tedavi sürecine başlanmalıdır. Ve bu dönemde bıkkınlık, iştahsızlık, yalnız kalmayı isteme, halsizlik, dışarı çıkmak istememe, tükenmişlik durumlarıyla da kişi baş etmeye çalışmalıdır.
Yalnız değilsiniz İlk önce unutmayınız ki kış mevsiminde sizin gibi hasta olan ve elinde çoğu zaman mendille gezen pek insan var. Yani siz "kötü kaderin kurbanı" değilsiniz ve "bütün hastalıklar da beni bulur zaten" tezi gerçek değildir. Ayrıca hasta olduğunuz için kendinizi eve kapatmanız, kimseyle görüşmemeniz, yiyip içmemeniz sizi daha çabuk iyileştirmez. Bu yüzden gün içerisinde kısa süreler için bile olsa kendinizi dışarı çıkmaya ikna etmelisiniz. Emin olun daha zinde hissedeceksiniz. Hastasınız diye evde bütün gün pijamalar içinde somurtmayın. Aynada kendinize iyi görünmezseniz iyi hissedemezsiniz, kim burnu kızarmış, saçı sakalı karışmış, yüzü asık birini görünce mutlu olur ki? Düşünün... Siz aynanın önünden her geçişinizde bu manzarayı göreceksiniz. O zaman mutlaka saçınızı tarayıp gündelik kıyafetlerinizi giyin, hanımlar hafif makyaj yapabilirler, beyler tıraş olabilirler. Davetlere katılın Yalnız kalmamaya özen gösterin. Bu sizi hastalık etkilerinden uzaklaştıracak, farklı konulara yönelmenizi sağlayacak. Sevdiğiniz bir arkadaşınızı bitki çayı içmeye çağırabilirsiniz mesela. Daha iyisi siz kendinizi davet ettirin, hem bahaneyle dışarı da çıkmış olursunuz.